150 concerten tijdens Grachtenfestival

Op verrassende plekken naar muziek luisteren?


Het Grachtenfestival Amsterdam heeft een groot aantal nieuwe locaties opgenomen in zijn programma-aanbod. Tijdens de veertiende editie van het festival, die van vrijdag 12 tot en met zondag 21 augustus plaatsvindt, zullen naast optredens aan de grachten, voor het eerst ook concerten plaatsvinden op bijzondere locaties op en rond de Amsterdamse Zuidas. Dit varieert van intieme kamerconcerten in appartementen in recent opgeleverde woontorens tot een ‘vliegende start’-concert ’s ochtends vroeg op De Zuidas. Ook in andere delen van de stad worden nieuwe, verrassende speelplekken in gebruik genomen.

Festivaldirecteur Lidy klein Gunnewiek: “Het Grachtenfestival brengt niet alleen klassieke muziek onder brede aandacht, het richt ook de blik op bijzondere architectuur in Amsterdam. Mooie muziek krijgt, zo merken wij steeds weer, een extra lading wanneer deze op uitzonderlijke, in het dagelijkse leven vaak niet-toegankelijke plekken wordt uitgevoerd.”

Sloeg het festival in 2006 al zijn vleugels uit van de binnenstad naar Amsterdam Noord, dit jaar breidt het festival zich dus ook in zuidelijke richting uit. Klein Gunnewiek: “In Noord maken we vooral gebruik van oude, industriële en daardoor vaak ruige locaties, op de Zuidas is het juist de nieuwe architectuur die we onder de aandacht brengen.” Samen leveren zij een verrassende aanvulling op de toch al grote diversiteit aan festivallocaties in de binnenstad, waaronder ook dit jaar de Westerkerk, het Pulitzer Hotel, de Hermitage, het Amstel Hotel en diverse privéwoningen aan de grachten die als podium voor de populaire Huis- Tuin- en Dakterrasconcerten dienen.

In totaal vinden dit jaar meer dan 150 concerten en voorstellingen plaats op ruim 45 locaties in Amsterdam. Het complete festivalprogramma wordt binnenkort gepresenteerd.

Friesland Bank is hoofdsponsor van het Grachtenfestival; hoofdbegunstiger is het VSBfonds. Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, is beschermheer van het Grachtenfestival.

Het Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende festival met klassieke muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam, met uitlopers naar andere stadsdelen zoals Noord. Gedurende 10 dagen is Amsterdam een podium voor jong Nederlands muzikaal talent en biedt het publiek – 45.000 bezoekers in 2010 – een muzikale reis langs bijzondere locaties, ongekend muzikaal talent en verrassende muzikale belevenissen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.