Aandacht voor Anjers

Aandacht voor Anjers 9

Foto: www.publicdomainpictures.net


Deze zomer besteedt Paleis Het Loo in de beplanting van de tuinen speciale aandacht aan anjers. Met de presentatie ‘Anjers aan het Hof’ worden tot en met 3 juli zeldzame oude variëteiten van de anjer in het zonnetje gezet. Paleis Het Loo houdt de traditie hoog om jaarlijks extra aandacht te schenken aan een 17de-eeuwse tuinbloem, waarbij populaire en minder bekende soorten elkaar afwisselen. In de afgelopen jaren zijn onder meer de tulp, aurikel (primula), anemoon en kattenstaart tentoongesteld in borders en potten. In 2010 stond de anjer ook centraal; met een selectie van de veertig mooiste anjerrassen wordt dit in 2011 voortgezet.

De anjer is een van de alleroudste Europese sierplanten. Vanaf het begin van de vijftiende eeuw tot vandaag de dag is de anjer onafgebroken in cultuur geweest, onder meer vanwege zijn goede eigenschappen als snijbloem. Beroemde schilders als Leonardi da Vinci (1478) en Rembrandt (1660) hebben de bloem afgebeeld op hun schilderijen. De schrijver Petrus Nylandt noteert in 1682 in De Nederlandtse Herbarius: ‘er is bijna geen tuin waarin de anjer ontbreekt’. Ook in de tuin van koning-stadhouder Willem III (1650-1702), grondlegger van Paleis Het Loo, hebben anjers gestaan.

Voor velen is de anjer onlosmakelijk verbonden met prins Bernhard, vanwege de onafscheidelijke witte anjer, de ‘White Sim’, die hij droeg in zijn knoopsgat. De oorsprong van dit gebruik gaat terug tot een ontmoeting tussen de Engelse koningin Victoria en prins Albert in 1840. Zij begroette hem met een boeketje bloemen, waarop hij met een klein zakmes een gat in zijn revers sneed en er een van de bloemen in stak. De kleermaker van de prins kreeg vervolgens de opdracht een dergelijk knoopsgat in alle jasjes aan te brengen. Prins Bernhard maakte er een goede gewoonte van dagelijks een verse witte anjer op zijn revers te dragen.

De collectie anjers die voor deze tentoonstelling bijeen is gebracht omvat meer dan veertig cultivars, daterend vanaf de middeleeuwen tot nu. Stonden de planten vorig jaar in de bloemenranden van de tuinparterres, dit jaar worden ze op originele wijze uitgestald in potten in de boventuin, zoals drie eeuwen geleden ook gebruikelijk was. Onder de Colonnades achter in de tuin is een fotopresentatie ingericht met toelichting. De kleurrijke en gevarieerde collectie anjers inspireert de tuinliefhebber om deze mooie, oude sierplant weer een plaatsje in eigen tuin te geven.

Paleis Het Loo Nationaal Museum, Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Gesloten maandag, tenzij een feestdag. Entree€ 12,50 p.p., 6 t/m 17 jr. € 4,00 p.p., t/m 5 jr en MK gratis. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.