ANWB: Turkije populairder

Turkije voor zon en cultuur.


Deze zomer gaan circa 11,5 miljoen Nederlanders één week of langer op zomervakantie. Dat aantal is gelijk aan vorig jaar. Ongeveer 3,3 miljoen vakantiegangers vieren vakantie in eigen land. Bijna 8,2 miljoen landgenoten kiezen voor een buitenlandse vakantiebestemming. Frankrijk is voor de Nederlandse vakantieganger de onbetwiste koploper als zomervakantiebestemming. Maar ook betaalbare, zonzekere bestemmingen als Turkije en Spanje zijn deze zomer trek.

De top 5 zomer- vakantiebestemmingen met reizigersaantallen:

1. Frankrijk 1.550.000
2. Duitsland 950.000
3. Spanje 860.000
4. Italië 675.000
5. Turkije 550.000

Stijgers en dalers
De grootste stijgers dit jaar zijn: Duitsland (+17%), Turkije (+16%) , België (+13%) en Spanje (+10%). Spanje zakte de afgelopen twee jaar in de lijst van zomerbestemmingen, maar nu lijken de Nederlanders de Spaanse kustbestemmingen weer ontdekt te hebben. Spanje is net als Turkije een betaalbare zonbestemming. De grootste dalers dit jaar zijn Tsjechië (-21%), Kroatië (-20%), Groot-Brittannië (-17%) en Noorwegen (-13%).

Verre bestemmingen
Circa 730.000 Nederlanders zullen een intercontinentale vakantie ondernemen. Dat is minder dan vorig jaar, toen kozen 830.000 Nederlanders voor een verre bestemming. De populairste bestemming is ook dit jaar de Verenigde Staten en zal ongeveer 250.000 Nederlandse vakantiegangers begroeten. Andere populaire bestemmingen zijn: Indonesië (70.000), Canada (50.000), Nederlandse Antillen (40.000) en Thailand (32.000). Egypte en Tunesië, beide landen de laatste jaren behoorlijk in trek als vakantiebestemming, zijn dit jaar fors gedaald in bezoekersaantallen als gevolg van de onrust die begin dit jaar in deze landen is uitgebroken.

Autovakanties
Het aantal buitenlandse autovakanties deze zomer is iets lager dan vorig jaar: 4,3 miljoen vakanties worden met de auto ondernomen. Onder meer vanwege de hoge benzineprijzen verkiest een aantal vakantiegangers voor een goedkope vliegvakantie boven een autovakantie. Populairste landen om met de auto naartoe te gaan zijn: Frankrijk (1,4 miljoen), Duitsland (780.000), Italië (500.000) en Oostenrijk (370.000).

Kamperen
Een kampeervakantie blijft favoriet voor bijna 3,7 miljoen Nederlanders. De ANWB verwacht dat er naar schatting 2,6 miljoen vakantiegangers kiezen voor kampeervakantie in het buitenland. Voor kamperen in eigen land ligt dat aantal op 1,1 miljoen Nederlanders. Uiteraard zal het weer een grote rol spelen: bij goed weer zullen de kampeerders die nog niet geboekt hebben eerder hun vakantie in Nederland doorbrengen dan op een camping in het buitenland. Frankrijk blijft voor een buitenlandse kampeervakantie de meest gekozen bestemming, 40% van alle buitenlandse kampeervakanties zal hier doorgebracht worden. Goede volgers zijn Duitsland, Italië en België.
De Nederlander wil dit jaar betaalbaar op vakantie, maar ook vooral genieten van luxe en comfort. All-inclusive vakanties en betaalbare zonvakanties naar bijvoorbeeld Turkije en Spanje zijn in trek. Cruisen wordt steeds populairder in Nederland en ook op de camping zet de hang naar luxe en comfort verder door.

Het volledige rapport ANWB zomerinformatie 2011 is hier te vinden (NB: Word-bestand).

One Response

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.