Break free for beachvolleybal

Wanneer ga jij beachvolleybal spelen?


Het is weer de tijd van het jaar voor beachvolleybal. Met je blote voeten in het rulle zand lekker tegen een bal aan meppen. En duiken, omdat het toch geen pijn doet. Naast barbecueën, zwemmen, cruisen toch wel zomeractiviteit nummer 4 geworden in de loop van de tijd. De redactie van Elke Dag Vakantie was dit weekend in Herxen om daar het beachvolleybal aan de IJssel bij te wonen. De zon maakte sowieso al heel veel goed en ook het plezier dat alle amateurspelers beleefden. De sport is eigenlijk nog vrij jong. Even nakijken bij Wikipedia leert dat het pas in 1996 erkend is als officiële sport.

Op internet staat verder over de historie van de sport (ouder dan ik dacht…)

Beachvolleybal is ontstaan op de stranden van Waikiki Beach in Hawaï. De eerste echte beachvolleybalvelden werden in 1920 in Santa Monica, Californië neergelegd. Tien jaar later werd beachvolleybal in Europa gespeeld. Eerst werd er alleen beachvolleybal in Frankrijk, Bulgarije, Tsjechische en Letland gespeeld. Nu wordt bijna overal beachvolleybal gespeeld. Het eerste beachvolleybaltoernooi was twee spelers tegen twee, het was in 1947 op State Beach in Californië. In 1948 kregen de winnaars van een beachtoernooi voor het eerst een prijs: een krat Pepsi Cola. In 1974 wordt het eerste toernooi georganiseerd dat wordt gesponsord door de commercie. Het eerste internationale toernooi was in 1986 in Brazilië.

Aha, Brazilië en daar wilde ik naar toe, want daarvan zijn onderstaande beelden. Heerlijk om een maandagmorgenkantoordag mee te beginnen!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.