Glamping aan de Franse kust

Glamping aan de Franse kust 8

Elke Franse streek heeft zijn eigen online-gids.


Aquitaine in Frankrijk is de ideale bestemming voor zowel een relax vakantie als voor een sportieve vakantie met veel (water)sportmogelijkheden. Volop golven om te surfen, vele spa’s en thalassotherapie centra’s (waarbij de baden zijn gevuld met mineralogisch/organisch zeewater) en een bosrijke omgeving gelegen aan de oceaan. De combinatie van de authentieke Franse en Spaanse cultuur maakt de streek uniek. Daarbij is Aquitaine de perfecte regio om comfortabel te kamperen, oftewel te glamperen.

Aquitaine is een veelzijdige streek in Zuidwest Frankrijk; met als hoofdstad Bordeaux, wat meer in het binnenland ligt. Er zijn vestingstadjes en kastelen, praktisch overal wijngaarden, bergen, veel groen en een lange strook Baskische kust vol eindeloze gele zandstranden. De regio heeft simpelweg dat wat een vakantie aan de Franse kust nodig heeft; u kunt er lekker eten, er zijn vele mogelijkheden om te ontspannen, op pad te gaan met de kinderen en sportief bezig te zijn. Uitwaaien, surfen, golfen, wandelen, genieten van thermische baden en volop keuze voor uitstapjes maken Aquitaine een bijzonder aantrekkelijke bestemming aan de Franse kust. In de kuststreek van Arcachon (even onder Bordeaux) tot aan de grens met Spanje kan iedereen een heerlijke strandvakantie hebben. Ruim 250 kilometer breed goudgeel strand met fijn zand, brede duinen, aangrenzende diepe bossen met vooral naaldbomen en de uitlopers van de Pyreneeën maken deze streek geschikt voor heerlijke tochtjes met bovendien prima faciliteiten.

Maar er is meer langs de kust van Aquitaine:

 1. Het stijlvolle Biarritz is met haar historische rijkdom en gezellige drukte nog altijd een van de meest bekende badplaatsen van Aquitaine. De lange kuststrook tussen Pointe de Grave en Bayonne wordt ook wel de Zilverkust genoemd. Bassin d’Arcachon aan de Zilverkust is een beschermd gebied dat beroemd is vanwege zijn fraaie natuur. Dit deel van Aquitaine is erg geliefd bij onder meer watersporters en oesterliefhebbers.
 2. In Les Landes bieden georganiseerde fietscircuits een uitgelezen kans de mooie omgeving te verkennen. In Biscarosse worden zee- en zoetwatersporten beoefend. De zee is er favoriet om te windsurfen en te beleven per zeescooter, terwijl de meren en vijvers geliefd zijn voor wie wil waterskiën. In het bos kunt u paardrijden of in het Parc Aventure in de bomen klimmen… Boogschieten, tennissen, golfen, mountainbiken en ULM-vliegen behoort er ook tot de mogelijkheden.
 3. Er valt gastronomisch veel te genieten in Aquitaine: denk aan oesters met een Chateaux Monbousquet uit Saint-Emilion en roerei met truffels. Of kies voor een pipérade: een omelet met tomaat en paprika, afgeblust met Irouléguy-rosé. Bayonne staat bekend om de smakelijke chocolade en Les Landes staat onder meer bekend om heerlijk gevogelte en Armagnac.
 4. Dankzij het klimaat en de kwaliteit van het water van het Bassin d’Arcachon is dit een van de belangrijkste Franse locaties voor de oestercultuur. De “Arcachon” en de “Cap Ferret” worden in vier jaar tijd opgekweekt in oesterputten op het 800 hectare grote zeepark. Het zijn heerlijk zilte oesters die gedurende het hele jaar geproefd kunnen worden.
 5. Aquitaine is bovendien een wijngebied dat voor 25% deel uit maakt van de totale Franse wijnbouw. Elke seconde worden er wereldwijd maar liefst 27 flessen wijn uit deze streek verkocht.
 6. Ook in de 600.000 hectare bos van Les Landes bevinden zich honderden kilometers aan fiets- en wandelroutes. Een aanrader is het natuurreservaat Parc Naturel Régional des Landes de Gascogne dat vooral is begroeid met loofbomen en dennen gecombineerd met waterwegen, meertjes en ongerepte oevers.
 7. Thalasso therapie is een complete behandeling die meestal wordt gegeven in een direct aan zee gelegen kuuroord. De baden zijn gevuld met mineralogisch/organisch zeewater. Ook worden er behandelingen met zee-algen pakkingen gegeven. Hieraan worden al eeuwenlang een geneeskrachtige en ontspannende werking toegeschreven.
 8. In Cordouan staat de mooiste en oudste vuurtoren van Frankrijk, gebouwd in de 16de eeuw. De toren is 68 meter hoog. De Phare de Cordouan ligt aan de Gironde, circa 9 km in zee. Bij laagtij is dit prachtige bouwwerk te bereiken met een bootje vanaf Le Verdon. Met betoverende Koninklijke appartementen, een kapel, glas-in-loodramen en een indrukwekkende koepel. Het uitzicht over de kust en de volle zee is uitzonderlijk.
 9. Musea: Cité de l’Océan et du surf in Biarritz: een bijzonder gebouw met meer dan 2.000 vierkante meter informatie over de oceaan. Musée de la Mer de Biarritz: met informatie over het leven in zee. Heropende met nog meer aquaria in april 2011. Planet Chocolat in Biarritz: voor een sensationele ontdekkingsreis door de wereld van cacao en chocolade.
 10. Leuk voor kinderen (en volwassenen) is de Duin van Pilat. Met 105 meter de hoogste duin van Europa. Het uitzicht is fantastisch: aan de ene kant de blauwe zee en aan de andere kant het groene bos.
 11. Carcans en Mimizan zijn kinderparadijzen bij uitstek. Midgetgolf, fietspaden, bomenparcours, surfclubs en speciale kinderactiviteiten gericht op 3 tot 12 jarigen.
 12. Le Veron sur Mer: vertrek vanaf de Port Bloc met de motorboot “La Boheme II”. Dit is ook een bijzondere trouwlocatie. www.vedettelaboheme.com
 13. Sare, een van de mooiste dorpen van Frankrijk met prehistorische grotten, Baskische huizen en de mooiste uitzichten.
 14. Ondres & Labenne zijn kleine paradijsjes aan zee. Vooral Topotel is een beschut vakantiedorp in de bossen van Le Seignanx met een toegankelijke sfeer en kwalitatieve activiteiten.
 15. De camping Le Col Vert in Lac de Léon is ideaal gelegen, vooral voor waterpretliefhebbers; windsurfen, zeilen, hengelen, roeien, waterfietsen en zwemmen kan allemaal, vlakbij een natuurreservaat met mogelijkheden voor fietstochtjes.
 16. Een kleine greep uit de vele activiteiten van de komende maanden: 13 – 17 juli: Biarritz wereldkampioenschappen longboard surfen; Eind juli: Andernos Jazz Festival; 27 – 31 juli: Les Fêtes de Bayonne, Jaarlijks festival vol muziek, iedereen verkleed in wit & rood, met o.a. stierengevechten; 15 augustus: Festiviteiten bij de baai van Archachon met picknick, botenparade en zandkasteel competitie; 9 – 18 september: Biarritz Festival Le Temps d’aimer… dansfestival

Voor meer informatie zie: mijnfrankrijkgids.nl/aquitaine

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.