Metrostation Stockholm is super!

Kunstzinnig reizen in Zweden.


Wie in de gelegenheid is om het Zweedse Stockholm aan te doen moet de kans niet voorbij laten gaan om ondergronds de pracht van de metrostations te ontdekken. “Veel metrostations zijn uitbundig voorzien van kunst en daarom wordt de Stockholmse metro weleens genoemd “’s werelds langste kunstgalerie”. De ondergrondse stations van de blauwe lijn liggen vrij diep en zijn uit de rotsen uitgehakt. Door het reliëf van de stad gaat de metro soms ook op hoge bruggen met mooi uitzicht”, zo schrijft Wikipedia, die verder over de historie opduikelt: “De eerste lijn werd op 1 oktober 1950 officieel geopend. Deze lijn was in feite een opwaardering van een oudere sneltramlijn met vertakkingen in de zuidelijke voorsteden. De lijn had al sinds 1933 een tunnel met drie ondergrondse tramhaltes in de zuidelijke binnenstad.” En verder:

  • In de metro van Stockholm werd in 1995 voor het eerst in de wereld de gratis krant “Metro” verspreid.
  • De metro van Stockholm rijdt links. Dit is een erfenis uit de tijd van voor 3 september 1967, toen in Zweden het wegverkeer (en dus ook het tramverkeer) links reed.
  • Tussen Hallonbergen en Kista op de blauwe lijn bevindt zich een “spookstation”. Hier is namelijk de ruwbouw te zien van het destijds geplande station “Kymlinge“, maar de bijbehorende woonwijk werd nooit gebouwd en het metrostation dus ook nooit afgebouwd.

De site Froot publiceerde onlangs een reeks foto’s van de kunstzinnige metro in Zweden (en haalde de foto’s overigens ook weer elders vandaan…)

Een video-impressie staat hier onder:

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.