Neusaap naar Apenheul

Foto: Apenheul


Eind juli verwacht Apenheul nieuwe bewoners. Vanuit de dierentuin in Singapore verhuizen drie mannelijke neusapen naar het apenpark. De soort komt alleen voor op Borneo en is slechts in enkele Aziatische dierentuinen te zien. Voor bezoekers is het een unieke gelegenheid deze spectaculaire soort van dichtbij te bekijken. Het opvallende uiterlijk van deze aap spreekt zeker tot de verbeelding. De neusaap is een opvallende, grote aap. Vooral de mannen met hun bizar grote, rossige neuzen en dikke buiken zijn bijzonder om te zien. Deze kenmerken leverden de aap in Indonesië in de koloniale tijd de naam “Orang Belanda” (vrij vertaald: de Nederlander) op.

Vrijgezellen
Singapore Zoo is één van de Aziatische dierentuinen met een groep neusapen. De drie mannen die naar Apeldoorn komen, zijn geboren in de zoo en vormen al enige tijd samen een vrijgezellengroep. De Singaporese dierentuin was al langer op zoek naar een partner-dierentuin om een programma voor de instandhouding van deze soort op te zetten. Zo’n partner vonden ze niet in Azië. Dat hun keuze nu op Apenheul is gevallen, is een mooie bekroning voor het apenpark dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. Apenheul was op zoek naar een nieuwe soort waarvoor het met zijn specialistische kennis echt iets zou kunnen betekenen.

Gevoelig
Met de komst van de bijzondere soort is Apenheul voor een uitdaging gesteld. Het is een gevoelige aap om te verzorgen. Neusapen vereisen een specifiek menu, met heel veel vers blad van niet-winterharde bomen. Voor de wintermaanden moeten kilo’s blad worden ingevroren. Bovendien zijn het echte fijnproevers, ze eten alleen het lekkerste. Een Apenheulse dierverzorger is reeds in Singapore ‘op stage’ geweest. Om de dieren alvast te leren kennen en bekend te raken met de verzorging ervan.

UPDATE 23 JAN 2013: In Apenheul is maandag 21 januari neusaap Julau overleden. Alles wijst erop dat hij leed aan leverfalen. De neusaap was met zijn 11 jaar een volwassen man met zijn karakteristieke grote neus en flinke buik. In de zomer van 2012 verloor neusaap Bena het leven door hartfalen. Dat betekent dat er nu één neusaap over is gebleven in het apenpark. Lees het hele bericht hier.

One Response

  1. lore

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.