Surinaamse Dag in Openluchtmuseum

Voor kinderen is er veel te beleven in het Arnhemse museum.


In het Openluchtmuseum in Arnhem wordt zondag 5 juni een Surinaamse Dag gehouden met muziek, dans, verhalen en smaken uit de Nederlands-Surinaamse gemeenschap. Met o.a. de swingende band La Fiesta, een workshop & optreden Bollywood dans, demonstraties angisa’s binden, lezingen, documentaire “Back to the Roots” en toelichting op kotomisikostuums door conservator Hanneke van Zuthem. Het programma begint om 12 uur.
Er is onder andere een demonstratie angisa’s binden door Mildred Isselt-Dankoor. In de Afro-Surinaamse cultuur zijn er veel verschillende manieren waarop vrouwen hun hoofddoek (angisa) dragen. De hoofddoek vormt een onmisbaar onderdeel van de traditionele klederdracht. Angisa binden is een vak apart en de verschillende manieren van schikken hebben elk een eigen betekenis.
Angisa’ss vertolken de gemoedstoestand van de draagster, en vertellen iets over haar liefdesleven, sociale leven of over gebeurtenissen in de familie. Een Surinaamse vrouw van enige welstand kan soms kiezen uit wel 100 verschillende hoofddoeken. De namen van de verschillende bindstijlen spreken vaak voor zich: gie takkie (laat ze maar praten), lek me de mars (loop naar de duivel) of trobi (zoek geen ruzie met me).

Lees de reportage die Elke Dag Vakantie eerder over dit museum maakte.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.