Bewust bergen bedwingen

Voorbereiding is het halve werk...


Ze vertrok voor een wandelingetje in de Zuidspaanse bergen en was 18 dagen onvindbaar. Na een angstige tijd voor familie en vrienden, zoekacties zonder resultaat en een ongewild primitief en eenzaam verblijf in de natuur werd de Limburgse min of meer toevallig door toeristen gevonden. Gelukkig bracht ze het er levend vanaf. Hoe had de wandelaarster deze dwaaltocht mogelijk kunnen voorkomen? Door deel te nemen aan een basiscursus bergsport van het Nivon, zo is de overtuiging van deze Nederlandse organisatie.

Hoe bereid je je voor? Wat neem je zeker mee? Welke gevaren liggen er op de loer? Wat doe je wel en wat juist niet als je door onweer wordt overvallen? Neem je een kompas, kaart of GPSapparaat mee en weet je deze hulpmiddelen te gebruiken? Kan het landschap je aanwijzingen geven voor de weg terug naar huis? Wie van de bergen en de natuur wil genieten, maar niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan doet er goed aan een gerichte cursus te volgen. De inschrijving voor de Nivon basiscursussen bergsport is geopend. De cursussen starten in januari 2012. Liefhebbers van mooie bergwandelingen kunnen hun voordeel doen met een goede cursus gericht op weerkunde, kaart & kompas(weekend), EHBO en materiaalkennis.

Bijvoorbeeld bij:

  • Nivon Bergsportgroep Zuidoost Nederland (Arnhem): www.bergsport-zon.nl, Voor meer informatie: Marco Ouwehand tel. 06 51349541 of Henk Houthuijzen tel. 06 38829051 e-mail: bergsport@nivon-arnhem.nl
  • Nivon Bergsportgroep Amsterdam: www.slimmerstappen.com, Voor meer informatie: Marc Klein Wolt, tel. 06 44130582 e-mail mkleinwolt@gmail.com
  • Kaart & kompas en GPS (als deelcursus) op 24-25 maart 2012 in Natuurvriendenhuis De Bosbeek in Bennekom. Voor meer informatie: Marco Ouwehand tel. 06 51349541 of Henk Houthuijzen tel. 06 38829051 e-mail: bergsport@nivon-arnhem.nl

Vrijwilligersvereniging Nivon biedt ook in groepsverband actieve (wandel)vakanties en (hutten)trektochten aan in binnen- en buitenland. De reisbegeleiders van het Nivon zijn goed voorbereid op hun taak via intensieve meerdaagse trainingen. Zie www.nivonreizen.nl en voor de leeftijdsgroep van 25-40 jaar: http://www.nivonjong.nl/nc/spring

Nivon – Netwerk voor Natuur en Cultuur is een vereniging met 26.000 leden voor duurzame recreatie, natuurbeleving en cultuur – lokaal en internationaal. Zo beheren Nivonvrijwilligers 4.000 km aan wandelroutes, (o.a. Pieterpad en Trekvogelpad) beheren zij Nivon-natuurvriendenhuizen en -kampeerterreinen en begeleiden activiteiten en reizen in binnen- en buitenland. Voor meer informatie kijk op www.nivon.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.