Champagne-Ardenne bruist van de parken

Prachtige natuur, niet eens zo ver weg.


Zeg Champagne-Ardenne en de gemiddelde Nederlander associeert de regio direct met het tongstrelende bruisende vocht: champagne. Minder bekend is het feit dat de streek ook talrijke parken en tuinen telt die een bezoek waard zijn. Tientallen parken, botanische tuinen, boomgaarden, kasteeltuinen, velden vol orchideeën en bloemovergoten dorpen sieren de hele regio. ‘Liefhebbers van tuinen en bloemen kijken hier hun ogen uit met ons enorm groen aanbod,’ stelt Sarah Flook, pr manager van Champagne-Ardenne Tourisme. Bijzonder zijn onder meer de Rennaissance kasteeltuin en de sprookjesachtige 8000m² grote ‘tuinen van mijn molen’ in Thonnance-les-Joinville. Eveneens vermeldenswaardig zijn de botanische tuin van Marnay-sur-Seine en het voor Europa unieke bos met ruim 800 ‘kronkelbeuken’ in Verzy. Tevens is de regio uitgeroepen tot meest bloemrijke streek in Frankrijk: Champagne-Ardenne telt niet minder dan 429 dorpen en steden die de label ‘Villes et Villages Fleuris’ ontvangen hebben.

Alle openbare tuinen en parken zijn gebundeld in de nieuwe Nederlandstalige brochure. Een gratis exemplaar van de brochure kan aangevraagd worden via contact@tourisme-champagne-ardenne.com. Ook op de website www.tourisme-champagne-ardenne.com vindt men onder de button ‘Bloemen en Tuinen’ veel informatie.

Evenementen
De brochure beschrijft achtereenvolgens tuinen in steden, botanische tuinen, tuinen op het platteland, kasteelparken en ongewone tuinen. Naast openingsperiode en –tijden wordt op een streekkaart door middel van cijfers de locaties aangegeven. Ook worden verscheidene evenementen aangestipt waaronder het truffels en boomgaarden evenement bij kasteel du Grand Jardin in Joinville op 29 en 30 oktober.

Bloemenroute
Ieder jaar worden door heel Frankrijk labels uitgereikt aan dorpen en steden die meer dan bijzondere aandacht besteden aan hun groenvoorziening, herkenbaar aan borden met 1 tot 4 bloemen. Champagne-Ardenne staat met 429 oorkonden met stip op de eerste plaats. Plaatsen met 4 bloemen (4 fleuris) zijn onder meer Châlons-en-Champagne, Reims, Troyes, Baconnes, Oger, Montsaon en Rilly-la-Montagne. Op de website kan een route gedownload worden langs de 16 plaatsen die de ‘4 fleurs’ label hebben.

Bereikbaarheid
De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men nu via een overstap in Parijs met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons-en-Champagne.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.