Maurienne: Meer dan de Tour de France


De Tour de France is gestart. Deze voert ook door de Mauriene. Voor wie van fietsen houdt, is de Franse regio dan ook de perfecte bestemming. De 120 km lange vallei, die ‘s winters populair is bij de skiërs, biedt in de zomer volop wandel- én fietsmogelijkheden. Uitrusten of picknicken kan bij de verschillende meertjes die je onderweg tegenkomt. Of je nu beginnend of gevorderd fietser bent, de Maurienne heeft routes die voor elk niveau geschikt zijn. Zo zijn er de beroemde bergpassen Madeleine en Galibier, maar ook kortere trajecten met minder hoogteverschillen. De regio Maurienne ligt in het Zuidoosten van Frankrijk, op ca. 1000 km vanaf Utrecht.

Een aantal “hoogtepunten”
Maurienne heeft zoveel mooie fietsroutes, toch zijn er een paar letterlijke en figuurlijke hoogtepunten, voor de echte fietsliefhebber. De Madeleine bergpas telt 40 bochten en 1523 meter hoogteverschil en geeft uitzicht op de Mont Blanc en de Maurienne vallei. De Glandon pas is de moeilijkste bergpas in de Maurienne en alleen tussen juni en oktober geopend. De Iseran pas is de hoogste bergpas in Europa met 2764 meter. De Galibier pas viert dit jaar de 100e verjaardag van de passage van de Tour de France. Sinds 10 juli 1911 zijn hier vele heldhaftige etappes gereden en spectaculaire overwinningen behaald. Andere mooie passen zijn: Grand Cucheron, Mont-Cenis, Croix de Fer, mollard en de Télegraphe pas.

Uitstapjes
Le Parc National de la Vanoise
Het Parc National de la Vanoise is het eerste tot nationaal park uitgeroepen gebied in Frankrijk. Het bevat een aantal zeer hoge bergen en volop flora en fauna. In het park vindt men 1200 verschillende soorten flora waarvan er 107 officieel beschermd worden. En je kunt er 2600 steenbokken, 5000 gemzen, 125 soorten broedvogels, 20 koppels steenarend, 3 koppels lammergier tegenkomen en sinds enkele jaren is de wolf ook weer terug in het park.

Les Forts de l’Ésseillon
De 5 in 1820 gebouwde versterkte historische grensforten dragen namen van de familie van Victor Emmanuel II (le fort Victor-Emmanuel, le fort Marie-Christine, la redoute Marie-Thérèse, le fort Charles-Félix, le fort Charles-Albert). Door de ligging konden ze elkaar beschermen. Tegenwoordig is het vooral genieten van het prachtige gebied met adembenemend uitzicht.

Montée de La Toussuire
La Toussuire ontleent haar naam van het woord tochière, afkomstig van de houten stokken die eens dienden om vee te drijven. Vroeger een uitgestrekt alpenplateau, vandaag de dag is Toussuire een bergstadje, gelegen in het hart van het Arvan Villards Les Sybelles massief.

In 2006 was het stadje de aankomstplaats van de Tour de France. De wielrenners werden geconfronteerd met een gemiddelde stijging van 6% over een traject van 18,4 kilometers. Vandaag de dag worden er nog steeds vele evenementen georganiseerd in Toussuire, tot groot plezier van wielren- en wandel liefhebbers. Voor meer informatie: www.la-toussuire.com

Agenda
21/22 juli 2011 Tour de France: aankomst Galibier 21 juli en vertrek vanuit Modane op 22 juli

Fietstips van het Frans Bureau voor Toerisme

  • Draag altijd een helm
  • Rij achter elkaar in plaats van naast elkaar
  • Wees oplettend voor vallende rotsbrokken en dergelijke
  • Begin eerst met een (relatief) gemakkelijke route
  • Neem altijd water mee en een bandenplaksetje
  • Neem de juiste kleding mee; het weer kan omslaan
  • Neem een hangslot mee, voor als je iets wilt bezoeken onderweg
  • Draag reflecterende kleding i.v.m. tunnels
  • Ga bewust met de natuur om

Voor de geoefende fietser: TIMTOO
De Maurienne telt 9 bergpassen die uitgerust zijn met een tijdregistratiesysteem. Door meetpalen die zijn geplaatst bij vertrek- en aankomstpunten wordt de passage gedetecteerd. Langs deze beklimmingen staan eveneens kilometerpalen waarop de hoogte, het stijgingspercentage en het aantal resterende kilometers vermeld staan.

Voor meer informatie zie: mijnfrankrijkgids.nl en cyclo-maurienne.fr

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.