Rembrandt in parijs

Rembrandt in parijs 9
Het Institut Néerlandais toont deze hele zomer een honderdtal prachtige tekeningen uit de beroemde privécollectie van Frits Lugt, een van de grootste verzamelaars van tekeningen van de vorige eeuw. Centraal staan twintig zelden getoonde tekeningen van Rembrandt en daarnaast is een keuze gemaakt uit tekeningen van leerlingen en kunstenaars uit zijn naaste omgeving, zoals Govert Flinck, Ferdinand Bol, Nicolaes Maes, Lambert Doomer, Gerbrand van den Eeckhout, Carel Fabritius, Samuel van den Hoogstraten etc. De tekeningen waren tot voor kort te zien in de zeer succesvolle tentoonstelling in de Frick Collection in New York. Ze worden nu in Parijs tentoongesteld in 17de eeuwse lijsten van de Fondation Custodia, die onlangs speciaal voor deze gelegenheid zijn gerestaureerd.
Frits Lugt (1884-1970) was al sinds zijn jonge jaren een uitzonderlijk verzamelaar. Zijn interesse ging vooral uit naar landschappen en portretten en met name de Hollandse 17de eeuw beschouwde hij als zijn “gouden eeuw” met Rembrandt als zijn grote held. In de loop der jaren heeft hij een uitmuntende en bijna complete verzameling etsen van de meester bijeengebracht en een indrukwekkende groep tekeningen, die tegenwoordig voor het grootste gedeelte – zeer uitzonderlijk – nog steeds als authentieke Rembrandts worden beschouwd. Daarnaast verzamelde hij een uitgelezen keuze van het werk van leerlingen en kunstenaars uit Rembrandts directe omgeving. Deze prestigieuze verzameling wordt beheerd door de Fondation Custodia (Stichting Custodia), partner van het Institut Néerlandais in Parijs.
Rembrandt in parijs 10

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.