Utrecht heeft Volksbuurtmuseum

Poster van expositie.


Het Volksbuurtmuseum Wijk C het nu ‘Nederlands Volksbuurtmuseum’ en presenteert zich met een vernieuwde inrichting. Hiermee brengt het museum de geschiedenis van de gewone man en vrouw in de Nederlandse volksbuurten over het voetlicht. Wie het over Wijk C of de Jordaan heeft, krijgt meteen een beeld in zijn hoofd. Het museum vertelt het verhaal van dergelijke Nederlandse volksbuurten. Hoe ontstaat het karakter van een volksbuurt? Wat maakt die wijken nu zo bijzonder? Wat maakt dat de algemene kenmerken van dit soort buurten universeel zijn? Hoe komt het dat ze door de tijd heen in de basis niet veranderen ook al zijn de bewoners en de omstandigheden wél veranderd? Over zulke buurten bestaan hardnekkige oordelen en vooroordelen. Wat kunnen we van bewoners en het leven in een volksbuurt leren? En hoe verhoudt zich dat tot de tegenwoordige tijd? Op dit soort vragen probeert dit museum een antwoord te geven.

Het museum is begonnen als particulier initiatief van een kleine groep vrijwilligers in de vermaarde Utrechtse volksbuurt Wijk C. Inmiddels trekt het museum een breed publiek en onderscheidt het zich doordat het zeer toegankelijk is voor bezoekers die andere musea vaak te hoogdrempelig vinden. Daarmee draagt het museum bij aan de sociale cohesie en onderlinge verbondenheid van mensen.

Bij binnenkomst in het vernieuwde museum kunnen bezoekers beleven hoe het was om rond 1920 in een volksbuurt te wonen. In een nagebouwde, interactieve steeg met kleine huisjes kan men, aan de hand van een huishoudboekje en meegekregen huishoudgeld, zelf ervaren dat rondkomen in die tijd nog niet zo makkelijk was. In een multimediapresentatie komen verschillende vooroordelen en kenmerken in Utrechts dialect langs. Binnenkort komen daar ook Amsterdamse en Haagse versies van.

Er is ook een nieuwe animatie te zien over de ontstaansgeschiedenis van Wijk C. De vernieuwde presentatie gaat vergezeld van een educatief pakket voor basisscholen.

Commissie van Aanbeveling van het museum bestaat uit: Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht; Ineke Stroucken directeur Ned. Centrum voor Volkscultuur; Agnes Jongerius, voorzitter FNV; Jan Vaessen, oud directeur Openluchtmuseum; Claudia de Breij, cabaretière; Maarten van Rossem, bijzonder hoogleraar moderne geschiedenis; Jhr. Drs. P.A.C. Beelaerts van Blokland, voormalig Commissaris van de Koningin Provincie Utrecht.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.