Van Gogh kan weer thuis slapen

De slaapkamer van Van Gogh nagebouwd.


De slaapkamer van Vincent van Gogh is weer terug van zijn reis naar Japan. Vanaf nu is De slaapkamer zelfs in 3D te bewonderen in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het zomerprogramma van het Van Gogh Museum staat in het teken van slapen, maar ook ontwaken. In de grote tentoonstelling Van Gogh in Antwerpen en Parijs: nieuwe inzichten is te zien hoe Van Gogh ontwaakt als echte moderne kunstenaar.

OVERZICHT ZOMERPROGRAMMA 2011

Slaapkamergeheimen: restauratie van een meesterwerk 10 juni 2011 – 15 januari 2012

Van Gogh heeft in 1888 zijn eigen slaapkamer in het ‘gele huis’ in het Zuid-Franse Arles afgebeeld. De kamer had hij ingericht met eenvoudige houten meubels en zijn eigen schilderijen. De slaapkamer heeft vanaf het begin veel te lijden gehad. Onder andere door waterschade in het atelier van Van Gogh zelf. Onlangs is het werk grondig gerestaureerd in het Van Gogh Museum, waarna het afreisde naar Japan. Inmiddels is de publiekslieveling weer terug op de thuisbasis. Bezoekers kunnen De slaapkamer ook in 3D, op ware grootte, ontdekken in een levensechte kopie die het museum heeft nagebouwd.

Van Goghs atelierpraktijk: hergebruik van doeken 10 juni 2011 – 10 juni 2012

CSI: Amsterdam. Op de tweede verdieping presenteert het museum de resultaten van het technische en kunsthistorische onderzoek dat het Van Gogh Museum uitvoert in samenwerking met Shell en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Aan de hand van vijf schilderijen van Van Gogh is te zien hoe de kunstenaar zijn doeken overschilderde en hergebruikte. Wat zit er verborgen onder het schilderij Zittend naakt meisje? Volg de ontdekkingen van de onderzoekers ook via www.vangoghsatelierpraktijk.nl

Van Gogh in Antwerpen en Parijs: nieuwe inzichten 22 juni 2011 – 18 september 2011

De grote zomertentoonstelling van het Van Gogh Museum is opgebouwd rondom de nieuwe inzichten die ontstaan zijn tijdens een intensief onderzoek naar bijna honderd schilderijen van Van Gogh uit zijn Antwerpse en Parijse periode. Geïnspireerd door de impressionisten, veranderde Van Gogh in korte tijd van een realistische schilder met een somber kleurenpalet in een echte moderne kunstenaar die zich uitdrukt met heldere, lichte kleuren. De onderzoeksresultaten worden ook gepubliceerd in een bestandscatalogus van meer dan 600 pagina’s, getiteld Vincent van Gogh, Paintings 2. Antwerp & Paris, 1885-1888.

Oost – West: Japan en japonisme 16 september 2011 -15 januari 2012

Westerse kunstenaars, onder wie Van Gogh, raakten enorm gefascineerd door Japan en Japanse kunst nadat het land halverwege de 19de eeuw gedwongen uit zijn isolement ontwaakte. Deze presentatie toont Japanse prenten uit de verzameling van Vincent en Theo van Gogh naast het werk van kunstenaars die erdoor werden beïnvloed. Er zijn prenten en tekeningen te zien van onder anderen Utagawa Hiroshige, Utagawa Kunisada, Pierre Bonnard, Henri Rivière, Félix Buhot, Henri de Toulouse-Lautrec en Vincent van Gogh.

Uitgaan in Montmartre verlengd tot 11 september 2011

Het bruisende uitgaansleven van de Parijse wijk Montmartre, met cafés, theaters en bordelen, bood naast vermaak inspiratie voor kunstenaars die het moderne stadsgevoel wilden vastleggen aan het einde van de 19de eeuw. Van Gogh woonde er van 1886 tot 1888 en sloot zich aan bij de avant-garde. Henri de Toulouse-Lautrec en Théophile Steinlen maakten er hun beroemde illustraties en affiches. Eind juni verschijnt ook het boek Van Gogh en Montmartre.

Het Van Gogh Museum maakt zich deze zomer op voor de tentoonstelling Snapshot. Schilders en fotografie 1888-1915 die half oktober opent.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.