Fietsen in Frankrijk

Fietsen in Frankrijk 8

Tour de France nog in je benen?

Voor wie van fietsen houdt tijdens zijn vakantie, is de Franse regio Maurienne de perfecte bestemming. De 120 km lange vallei, die ‘s winters populair is bij de skiërs, biedt in de zomer volop wandel- én fietsmogelijkheden. Uitrusten of picknicken kan bij de verschillende meertjes die je onderweg tegenkomt. Of je nu beginnend of gevorderd fietser bent, de Maurienne heeft routes die voor elk niveau geschikt zijn. Zo zijn er de beroemde bergpassen Madeleine en Galibier, maar ook kortere trajecten met minder hoogteverschillen. De regio Maurienne ligt in het Zuidoosten van Frankrijk, op ca. 1000 km vanaf Utrecht.

Maurienne is eigenlijk het grootste fietsgebied ter wereld. Met 56.000 meter hoogteverschil en 1600 kilometer aan circuits. Er zijn 48 routes uitgezet; sommige trajecten en bergtoppen zijn bekend van de Tour de France. Overal is goede bewegwijzering aanwezig. Na een inspannende fietstocht, zijn er gezellige adresjes om te overnachten of te dineren. Sommige restaurants zijn helemaal ingericht op fietsers en bieden een fietsenstalling, schoonmaak- en wasgelegenheid en speciale menu’s voor de echte klimmers. Er zijn het hele jaar door fietsevenementen. Overigens biedt de Maurienne veel meer dan fietstoerisme en is er een breed aanbod aan sportieve en ontspannende activiteiten.

Een aantal “hoogtepunten”
Maurienne heeft zoveel mooie fietsroutes, toch zijn er een paar letterlijke en figuurlijke hoogtepunten, voor de echte fietsliefhebber. De Madeleine bergpas telt 40 bochten en 1523 meter hoogteverschil en geeft uitzicht op de Mont Blanc en de Maurienne vallei. De Glandon pas is de moeilijkste bergpas in de Maurienne en alleen tussen juni en oktober geopend. De Iseran pas is de hoogste bergpas in Europa met 2764 meter. De Galibier pas viert dit jaar de 100e verjaardag van de passage van de Tour de France. Sinds 10 juli 1911 zijn hier vele heldhaftige etappes gereden en spectaculaire overwinningen behaald.

Voor de geoefende fietser: TIMTOO
De Maurienne telt 9 bergpassen die uitgerust zijn met een tijdregistratiesysteem. Door meetpalen die zijn geplaatst bij vertrek- en aankomstpunten wordt de passage gedetecteerd. Langs deze beklimmingen staan eveneens kilometerpalen waarop de hoogte, het stijgingspercentage en het aantal resterende kilometers vermeld staan.

Uitstapjes, ook voor kinderen
En wat als je nou niet van fietsen houdt of met kleine kinderen op vakantie gaat? Ook dan kun je in de Maurienne terecht. Er zijn onder andere avonturenparken, mogelijkheden voor paardrijdtochten en kanovaren. Daarnaast is bergbeklimmen een optie; er zijn tochten en routes uitgezet over imposante toppen. Voor volwassenen is er bijvoorbeeld de klassieker Traversée des Dômes de la Vanoise. Kinderen kunnen bergbeklimmen bij Termignon-la-Valoise. Zij worden begeleid door erkende gidsen en begeleiders.
In de Maurienne tref je veel “Accueil cyclo” aan: accommodaties speciaal afgestemd op fietstoerisme. Maar liefst 82 accommodaties bieden een afgesloten garage voor de fietsen, een reparatiewerkplaats en andere toepasselijke diensten als massages, bagagevervoer en wasservice.

Fietstips van het Frans Bureau voor Toerisme

  • Draag altijd een helm
  • Rij achter elkaar in plaats van naast elkaar
  • Wees oplettend voor vallende rotsbrokken en dergelijke
  • Begin eerst met een (relatief) gemakkelijke route
  • Neem altijd water mee en een bandenplaksetje
  • Neem de juiste kleding mee; het weer kan omslaan
  • Neem een hangslot mee, voor als je iets wilt bezoeken onderweg
  • Draag reflecterende kleding i.v.m. tunnels
  • Ga bewust met de natuur om

Voor meer informatie zie: mijnfrankrijkgids.nl en cyclo-maurienne.fr

Fietsen in Frankrijk 9

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.