Lekker eten in Normandië


Aan de kust van Frankrijk ligt Normandië, een prachtig gebied waar je een heerlijke vakantie kunt doorbrengen. Geniet van de prachtige omgeving, lig lekker op het strand en bezoek de eilandjes bij de kust. Maar dat is niet het enige, want wat je in Normandië ook vindt is erg lekker eten. Wil je genieten van een culinaire trip? Dan is Normandië een goede keus.

In Normandie zijn er volop gastronomische hoogstandjes om van te genieten. Zo kun je een dagje Caen afsluiten met een etentje in het sterrenrestaurant L’incognito. De chef van dit restaurant verzorgde de lunch van de presidenten Obama en Sarkozy tijdens de 65ste herdenking van D-day. Ook Château du Breuil is een bezoekje waard. Dit ligt middenin Pays d’Auge, een gebied vol boomgaarden waar de appel centraal staat. In Le Breuil stoken ze er Calvados van. Er wordt een uitgebreide uitleg gegeven van hoe dat stoken werkt en je wordt aangemoedigd om zelf wat te proberen, vooral nieuwe combinaties.

Ga ook langs bij Distilleerderij Boulard. Daar krijg je een rondleiding in het Nederlands. Naast Calvados wordt hier ook cider gestookt. In Beuvron-en-Auge is het restaurant ‘Pavé d’Auge’ te vinden. De chef maakt vier voorgerechten die jij volgens hem erg lekker zult vinden, vervolgens kies je zelf het hoofdgerecht uit en tot slot krijg je een boerencamembert. Het is niet goedkoop, maar wel de moeite waard. Bij dit restaurant hoort een chambres d’hôtes, een huis waar gasten kunnen verblijven. Alles is gebouwd in de sfeer van dit middeleeuwse dorpje.

Houd je van paddenstoelen? Ga dan naar het Manoir du Lys in Bagnoles-de-I’Ome. Daar kun je, zeker in de herfst, meegaan op een boswandeling om eetbare paddenstoelen te vinden. Als je ze ook wilt eten, dan kun je een kookles volgen bij de chef Franck Quinton.

Eilanden
Een weekendje op een onbewoond eiland doorbrengen? Dat kan op Tahitou. Met een amfibieboot vaar en rijd je naar het eiland toe, dat is op zich al een belevenis. Hoewel het niet helemaal onbewoond is, kun je dat gevoel wel hebben. Er staat een vesting op het eilandje, compleet met vestinggracht. Met alleen nog een museum en een handvol huizen is het een bijna verlaten eiland. Overdag vind je nog wel wat mensen op het grote grasveld op het eiland, maar ’s avonds is het erg rustig. Langs de kust van Normandië vind je nog veel meer eilanden.

Historie
Als je graag bezienswaardigheden bezoekt, schaf dan de Normandië Pass aan. Hiermee krijg je korting op de toegang bij musea en andere interessante plekken. De Slag om Normandië en de Landingsstranden zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken. Deze plaatsen worden goed onderhouden, zodat ook nu de impact van de Tweede Wereldoorlog nog te zien is. Ieder jaar wordt D-day herdacht en wordt deze gebeurtenis, die het begin van de bevrijding betekende, nog eens dunnetjes over gedaan. In het herdenkingsmuseum in Montormel is een uitleg van de veldslag te vinden en een overzicht van alle gebeurtenissen vanaf D-day. In het museum zijn allerlei voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog terug te vinden. Elk jaar op 6 juni wordt de landing in Normandië herdacht met het naspelen van de invasie.

Geografie
Normandië heeft een kustlijn van ongeveer 650 kilometer lang, met zowel zand- en keienstranden, als kliffen en haventjes. De badplaatsen langs de kust zijn toeristvriendelijk en het bezoeken meer dan waard. De hoofdstad van Laag Normandië is Caen; van Hoog Normandië is het Rouen. De oppervlakte van dit gebied is ruim 30.000 kilometer2 en er wonen 3,2 miljoen mensen. Normandië heeft een zeeklimaat met matige winters en aangename zomers.

Culinaire evenementen
Augustus: Fête aux Fromages de Livarot, Calvados
Een jaarlijks kaasfestival: www.paysdelivarot.fr/

20-21 augustus: Fête de la Mer et du Maquereau, Trouville-sur-Mer, Calvados. Makreel festival: Ieder jaar eert de stad haar vissers tijdens het laatste weekend van juli met een zeefestival, lokaal bekend als het Fête de la Mer et du Maquereau.

September: Festival coquillages et crustacés – Toute la mer sur un plateau, Granville, Manche De zee, dieom Granville heen ligt, is het thema van dit gastronomische festival. De trots zijn natuurlijk de schelpdieren. Granville is de grootste schelpdierenhaven in Frankrijk. Mossels, kokkels, Sint-Jakobsschelpen en nog meer kun je er vinden. Ook zijn schelp- en schaaldieren die rechtstreeks van de boot komen, te koop. Voor meer dan 50.000 bezoekers is er genoeg te zien, beleven en te proeven op dit festival.

September: Automne Gourmand, Bagnoles de l’Orne, Orne. Festival over en met de producten uit de regio van Orne in de stad Bagnoles de l’Orne.
www.bagnolesdelorne.com

8-9 oktober: Fête de la Crevette, Honfleur, Calvados. In Honfleur organiseren ze een garnalenfestival; deze specialiteit staat centraal en tegelijkertijd wordt de historie van de haven belicht.

Andere evenementen
14 mei – 25 september: Christian Dior Museum – Granville. De tentoonstelling richt zich dit jaar op het werk van kunstenaars, schrijvers en muzikanten rondom deze Franse ontwerper, of degenen die directe inspiratie bij deze modeontwerper vonden.

9 juni – 29 september: Les jeudis du Pin – Le-Pin-au-Haras. Iedere donderdag krijgen bezoekers van de paardenfokkerij ‘Versailles of Horses’ een bijzonder concours te zien.

2-11 september: Deauville American Film Festival – Deauville. Tijdens dit filmfestival worden de beste Amerikaanse films vertoond en beoordeeld. Dit festival trekt een gemengd publiek aan, er komen filmfanatici, maar ook mensen die af en toe naar de film gaan. Bekende acteurs geven ook vaak acte de présence, wat het festival een vleugje glitter en glamour geeft.

Meer informatie over deze reis vind je hier en hier.

Een filmpje over wat je in Normandië kunt beleven staat hier onder:

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.