Monumentendag in Haarlem


Ontdek de oorspronkelijke bestemming van de Haarlemse monumenten, dat is in Haarlem het thema van de Open Monumentendagen, die landelijk gehouden worden op 10 en 11 september. In Haarlem zetten bijna 70 monumenten hun deuren gedurende dit weekend open voor het publiek. Hofjes, kerken, het stadhuis, de Hoofdwacht, het Provinciehuis en molens en alles is gratis te bezoeken!

In het kader van de Open Monumentendagen Haarlem worden onder andere de volgende activiteiten georganiseerd:
• Korenlint/100 koren die optreden in diverse monumenten
• Jopen Festival op het pittoreske Nieuwe Kerksplein
• Verhalenvertellers op monumentale locaties
• Heel veel tentoonstellingen
• Wandelen met stadsgidsen
• Kinderactiviteiten
• Diverse rondleidingen
• Speciale activiteiten in het kader van het thema ‘Nieuw gebruik, Oud gebouw’
• Themastadswandeling ‘Nieuw gebruik, Oud gebouw’ (ook is het mogelijk om met een mobiele telefoon / UAR deze wandeling te maken)

Oude tijden herleven nu ook in Haarlem op je mobiel (UAR): Urban Augmented Reality, de mobiele architectuurapplicatie ontwikkeld door het NAi geeft aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film op een smartphone informatie over de gebouwde omgeving. UAR wordt nu ook in Haarlem geïntroduceerd en komt voort uit een samenwerking tussen NAi, City Marketing Haarlem, Noord-Hollands Archief e n ABC Architectuurcentrum Haarlem. Met UAR is het vanaf nu ook mogelijk om te zien wat er niet is, wat er was of wat er had kunnen zijn.
Tijdens de Open Monumentendagen in Haarlem wordt UAR voor het grootste deel gebruikt om in het kader van het thema ‘Nieuw gebruik, Oud gebouw’ te laten zien wat er ooit was en voor welke functie een gebouw oorspronkelijk gebouwd is.

Download nu de UAR APP en zie nog meer van Haarlem. (Bij smartphones met besturingssysteem Android moet eerst Layar APP worden gedownload. In Layar staat vervolgens UAR APP)
Sponsor van de Haarlemse Open Monumentendagen, Wooncorporatie Ymere, besteedt in dit weekend vol trots extra aandacht aan twee van haar monumenten. Zoals De Ripperda, de voormalige cavaleriekazerne, waar nu een woonbestemming aan gegeven is en De Greiner, de voormalige huishoudschool, die nu tal van kunstenaars en creatieve bedrijven huisvest.

Zango
Op de Grote Mar kt staat vanaf 6 september een spiegeltent, waarin een magische verbinding tussen zang en tango plaatsvindt in de vorm van het Zango Festival. Op diverse andere plaatsen in de stad vinden workshops plaats. In dit weekend presenteert cultureel Haarlem zich tijdens de opening van het culturele seizoen. De samenwerking tussen de verschillende instellingen staat centraal en levert onverwachte combinaties op.

Programmaboekje
Het programmaboekje van de Open Monumentendagen is vanaf nu verkrijgbaar bij het VVV-kantoor op het Verwulft en bij de bibliotheken in Haarlem en de regio. Kijk vooral ook op www.haarlem.nl, hier is het programmaboekje ook te downloaden.

One Response

  1. Ferry

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.