VOC-munten op Verzamelaarsbeurs

Overzicht van de beursvloer van vorig jaar.


Bezoekers van de najaarseditie van de VerzamelaarsJaarbeurs, op zaterdag 19 en zondag 20 november 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht, kunnen rekenen op miljoenen verzamelobjecten, van antiek, vintage kleding en speelgoed tot meubelen, boeken en archeologische vondsten. Extra activiteiten zijn een Muntplein, met exposities, demonstraties, informatie en weetjes over munten en penningen, en een tentoonstelling van het Nederlands Elektriciteits Museum in het kader van 125 jaar elektriciteit in Nederland. Kunstenaar-verzamelaar Pet van de Luijtgaarden probeert een record te vestigen met het live creëren van de langste verzameling ter wereld. Verder worden tijdens de VerzamelaarsJaarbeurs de Dutch Collectors Awards 2011 uitgereikt.

Munten en penningen
Op deze 51ste editie van de VerzamelaarsJaarbeurs wordt een Muntplein ingericht waar bezoekers demonstraties en exposities kunnen bijwonen en verzamelingen bekijken over munten en penningen. Casper Bosland, organisator van de VerzamelaarsJaarbeurs: “In Nederland zijn tienduizenden verzamelaars van munten en penningen. Een groep die van oudsher zeer goed vertegenwoordigd is op de beurs. Het leek ons een leuk idee om deze bijzondere verzamelingen speciale aandacht te geven“.

Op het Muntplein zijn historische muntweegschalen te zien en een collectie munten uit de VOC-tijd. Meegenomen munten en penningen kunnen op echtheid en waarde worden beoordeeld door experts. Penningen werden vroeger gebruikt als herinnering of eerbetoon aan een persoon of gebeurtenis. Speciaal voor de VerzamelaarsJaarbeurs is een penning ontworpen die tijdens de beursdagen wordt gegoten door een bronsgieter en geslagen door Het Geldmuseum uit Utrecht.

125 jaar elektriciteit
In 1886 opende in Kinderdijk de eerste elektriciteitscentrale van Nederland die stroom leverde aan elf straatlantaarns en driehonderd lampen van huizen in de buurt. In dat kader organiseert Het Nederlands Elektriciteits Museum op de VerzamelaarsJaarbeurs een speciale tentoonstelling over 125 jaar elektriciteit in Nederland.
Visueel kunstenaar, tevens verzamelaar, Pet van de Luijtgaarden is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen en bevangen door het verzamelen van verzamelingen. Van de Luijtgaarden koopt verzamelingen op die hij op geheel eigen wijze tentoonstelt in o.a. de Kunsthal in Rotterdam. Op de VerzamelaarsJaarbeurs probeert hij een record te breken met het live creëren van de langste verzameling ter wereld: een lange route van verzamelobjecten door alle hallen heen. Inbreng van bezoekers is daarbij welkom.

VerzamelaarsJaarbeurs najaar 2011
– Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6 te Utrecht
– Zaterdag 19 november (9.00 tot 17.00 uur) en op
zondag 20 november (10.00 tot 17.00 uur)
– Entreeprijs aan de kassa: 12 euro (kinderen t/m elf
jaar onder begeleiding gratis), voorverkoop via de
website: 10,50 euro
– Meer informatie, voorverkoop, korting en
filmbeelden: www.verzamelaarsjaarbeurs.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.