Jeruzalem in…Slovenië

Jeruzaleum uit de lucht.


De heuvels van Ljutomer-Ormož in Noordoost-Slovenië zijn niet alleen beroemd vanwege de wijnen die er vandaan komen, maar ook vanwege het adembenemende landschap. Volgens velen behoort dit tot de mooiste ter wereld. Middenin deze heuvels ligt het dorpje Jeruzalem, waardoor met “een hemelse plek” genoemd mag worden.

Kruispunt van diversiteit
Jeruzalem is trots op zijn heilige naam, prachtige vergezichten en pelgrimskerkje. Romeinen, kruisvaarders, pelgrims op weg naar het Heilige Land en invallende Turken lieten hier allemaal hun sporen na. Vandaag de dag is Jeruzalem nog altijd een kruispunt van diversiteit en… vele wijngaarden. Je vindt er oprecht gastvrije wijnboeren, die witte wijnen maken. In de heuvelende terraswijngaarden tref je zowel internationale als typisch Sloveense druivenrassen als šipon, laški rizling, renski r izling, chardonnay, sauvignon blanc, beli pinot, sivi pinot, modri pinot, traminec, rumeni muškat, muškat otonel en rizvanec.

Overnachten in stijl
Een bijzonder overnachtingadres middenin de wijngaarden is Dvorec Jeruzalem: een klein hotel restaurant ‘met een grootse stijl’, zoals de eigen slogan luidt. Het pittoreske landhuis kent een rijke geschiedenis. Er is ruimte voor een kleine twintig gasten, die verse seizoensproducten en gerechten uit de lokale keuken, begeleid door de wijnen van het nabijgelegen p&f wineries, voorgezet krijgen.
Meer informatie: www.slovenia.info en www.dvorec-jeruzalem.com

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.