Paulus de Boskabouter in museum

Paulus de Boskabouter in museum 9
Het Nederlands Stripmuseum Groningen opent dit najaar een grote expositie met werken van Jean Dulieu. Als auteur van Paulus de boskabouter maakte de kunstenaar duizenden pentekeningen en aquarellen van een bijzonder gehalte. Daarnaast creëerde hij een bijna even grote hoeveelheid vrij werk – reistekeningen, natuur, portretten en fantasieën – waarvan nauwelijks iets gepubliceerd is. De bijzondere tentoonstelling omvat honderden werken en is van 17 november 2011 tot en met 9 april 2012 te bezichtigen.

Onder de naam Jean Dulieu werkte Jan van Oort veertig jaar lang aan de verhalen van Paulus de boskabouter. Dankzij poppenkastvoorstellingen en een langlopende strip in Het Vrije Volk, kregen Paulus en zijn vrienden al snel landelijke bekendheid. Deze werd versterkt toen de auteur zijn verhalen in hoorspelvorm op de radio bracht, waarbij hij alle stemmen zelf deed. Na de radio volgde een marionettenserie op de televisie. Dulieu bleef tekenen en schrijven en maakte duizenden stripafleveringen, honderden tijdschriftverhalen met prachtige aquarellen en tientallen jeugdboeken.

Vijf jaar na het overlijden van Dulieu en precies 65 jaar na Paulus’ eerste optreden in de krant, stelt het Paulus Archief met medewerking van diverse kunstverzamelaars en op uitnodiging van Het Nederlands Stripmuseum Groningen nu een uitgebreide expositie samen. Waaronder de allereerste Paulus-krabbels, stripstroken, aquarellen, schetsen, boekillustraties, talloze portretten en reistekeningen. Het Nederlands Stripmuseum Groningen (Westerhaven 71, Groningen) is van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. www.stripmuseum.nl

+1

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.