Anderhalve maand kerst in Frankrijk

Anderhalve maand kerst in Frankrijk 8

Kerstsfeer in Frankrijk.


In de Franse Alsace (Elzas op zijn Nederlands) beperkt Kerstmis zich niet tot 2 dagen of enkele weken. Nee, van 25 november tot 6 januari wordt hier volop kerst gevierd. De regio is bekend om de kerstmarkten en hier wordt het hele jaar naar uitgekeken. De Alsace is opgedeeld in 7 kerstregio’s: Hagenau, Saverne, Straatsburg, Sélestat, Colmar, Ecomusée en Mulhouse. Elke regio heeft haar eigen thema zoals het land van de kerstbomen, mysterie, sterren, ambachten, liederen en kleden, lichtjes en smaken.

Kerst in de stad
Wie een weekend de kerstsfeer in de Alsace wil proeven, kan het beste naar één van de grote steden Mulhouse, Colmar of Straatsburg gaan. Mulhouse bevindt zich in het land van de liederen en kleden. Het museum van de kleden is erg beroemd om haar hoofddoeken. Je kunt er leuk kerstshoppen, overal ruik je de geur van ‘’vin chaud’’ (glühwein) en andere lekkernijen.

In Colmar beginnen de vier kerstmarkten iedere dag om 10:00 uur. Het advies is om op Place Jeanne d’Arc te starten, deze markt staat in het teken van de gastronomie. Vervolgens naar Place de l’Ancienne Douane te gaan waar de gastronomie en de ambachten centraal staan. Bij de Pont de la Petite Venise is een kinderkerstmarkt met een draaimolen, snoepjes, speeltjes, etc. Ten slotte is er bij Place des Dominicains een kust en te keur aan kerstdecoratie. Aan het eind van de dag zijn er kerstconcerten. Straatsburg heeft elf kerstmarkten. Overal sfeervolle lichtjes, een kerstboom van 25 meter hoog, prachtige versieringen, kraampjes, etc. In het centrum staat de Christkindelsmärik centraal.

Naast de kerstmarkten zijn er nog veel meer festiviteiten in de maanden november en december, zoals de komst van Sinterklaas op 6 december, kerstexposities, creatieve workshops, concerten, verlichte wandelingen, etc.

Regionale lekkernijen
De regionale specialiteiten van de Alsace tijdens de kerstperiode zijn vin chaud, bredeles (kerstkoekjes), honingkoek, gedroogd fruit, citrusfruit en speciaal ‘’kerstbier’’. En vergeet de overheerlijke wijnen niet: Van Riesling tot Gewurztraminer.

Voor de liefhebbers van sfeer en culinair genieten is een weekendje naar de Alsace in de wintermaanden een aanrader. Het is 5 uur rijden of 2 uur vliegen vanuit Nederland.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.