Kijken bij Olympische Spelen in Londen

De zeil-locatie bij de Olympische Spelen.


Het bijwonen van de Olympische of Paralympische Spelen is natuurlijk een enorme belevenis. Maar voor wie er in 2012 niet bij kan zijn en toch dat magische gevoel wil krijgen, zijn er talloze locaties die nu al te bezoeken en verkennen zijn.

Visit Britain maakte onderstaand overzicht:

onden

Earls Court

Locatie voor volleybal

In dit centrum voor tentoonstellingen, conferenties en livemuziek in West-Londen, op steenworpafstand van het Victoria and Albert Museum, het Science Museum en het Natural History Museum, worden tijdens de Spelen van 2012 de volleybalcompetities gehouden. Wie niet kan deelnemen in de spanning rond deze sportevenementen, kan dit centrum wel eerder bezoeken en genieten van één van de vele evenementen die er het hele jaar door plaatsvinden. Op de agenda staan o.a. de Doctor Who Experience, het Great British Beer Festival, de Specialty & Fine Food Fair en de Restaurant Show 2011.

(www.eco.co.uk/events)

ExCeL

Locatie voor boksen, schermen, judo, tafeltennis, taekwondo, gewichtheffen, worstelen, boccia, paralympisch tafeltennis, paralympisch judo, paralympisch powerlifting, volleybal – zittend, schermen vanuit de rolstoel

Dit tentoonstellings- en conferentiecentrum beleeft in 2012 een topjaar, wanneer in vijf arena’s maar liefst 143 olympische en paralympische sporten zullen plaatsvinden. Wie de vele competities tijdens de Spelen van 2012 niet kan bijwonen, kan dit centrum wel op een ander moment bezoeken voor één van de shows of evenementen die daar regelmatig worden gehouden. Om maar een paar van de recente gebeurtenissen te noemen: de London International Wine Fair, Britain’s Next Top Model Live en Grand Designs Live. De kabelbaan London Cable Car Fly Through, die tussen de O2 Arena in Greenwich en ExCeL gaat lopen, en die al vóór de Spelen van 2012 van start zal gaan, roetsjt mensen boven de Theems, en geeft ze een adembenemend uitzicht van de Londense skyline.

(www.excel-london.co.uk)

Greenwich Park

Locatie voor olympische en paralympische paardensportevenementen, moderne vijfkamp

Greenwich Park, het oudste koninklijke park van Londen, dateert uit 1433 en is sinds 1997 een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Tijdens de Spelen van 2012 worden hier de paardensportevenementen en de moderne vijfkamp gehouden, maar dit historische park heeft bezoekers ook voor en na de Spelen veel te bieden. Een paar van de belangrijkste attracties zijn bijvoorbeeld The Royal Observatory, de nulmeridiaan van Greenwich, het Pavilion Tea House, het Wilderness Deer Park, de recreatieplas en de tennisbanen.

(www.royalparks.gov.uk/Greenwich-Park.aspx)

Hampton Court Palace

Locatie voor tijdritten wielrennen

Hampton Court Palace, in het stadsdeel Richmond upon Thames in Zuidwest-Londen, is één van de bekendste koninklijke paleizen van Londen en heeft een aantal van de beroemdste koningen en koninginnen tot residentie gediend, waaronder Hendrik VIII. Maar in 2012 zullen hier beroemde sporters worden verwelkomd, want op de wegen rondom dit schitterende paleis vinden de tijdritten van het wielrennen plaats. Wie hier niet voor de sportevenementen kan komen, kan het paleis wel het hele jaar door bezoeken, en genieten van dit ongelooflijke bouwwerk en de tuinen, evenals veel verschillende attracties en evenementen, waaronder rondleidingen door in stijl verklede gidsen en het wereldberoemde doolhof, rondleidingen door de keukens in Tudorstijl en kookdemonstraties. En dan zijn er nog een spooktocht en interactieve tentoonstellingen waarin men kan kennismaken met een paar van de beroemdste bewoners van het kasteel, zoals Hendrik VIII en zijn vele vrouwen!

(www.hrp.org.uk/HamptonCourtPalace)

Horse Guards Parade

Locatie voor strandvolleybal

De Horse Guards Parade, vlakbij de residentie van de premier, midden in Whitehall, zal in 2012 een onvergetelijke achtergrond bieden voor de strandvolleybalcompetities, waarbij er in het centrum van Londen een eigen strand verschijnt! De Horse Guards Parade dateert uit 1745 en dankt zijn naam aan de soldaten die sinds de Restauratie (herstel van het koningschap van de Stuarts in 1660) het koningshuis hebben beschermd. Bezoekers aan Londen kunnen deze bekende attractie het hele jaar door beleven en de dagelijkse Changing the Guard, wisseling van de bereden wacht bij de officiële ingang van Buckingham Palace meemaken. Wie het geluk heeft Londen in juni te bezoeken, kan ook de Trooping of the Colour, de parade bijwonen, die op deze plek op de officiële verjaardag van de koningin plaatsvindt.

(www.visitlondon.com/attractions/detail/484414)

Hyde Park

Locatie voor triatlon

Hyde Park, het grootste van de Londense koninklijke parken, dat al sinds 1637 openbaar toegankelijk is, biedt een iconische achtergrond voor de triatlonevenementen in 2012. Dit park in hartje Londen, omgeven door een aantal van de beroemdste Londense locaties, is het hele jaar door een fantastische plek om even aan de drukte te ontsnappen. Een paar van de meest geliefde activiteiten en attracties zijn bijvoorbeeld fietstochtjes, varen op Lake Serpentine, bezoek aan de Diana Fountain of een hapje eten bij de Serpentine Bar & Kitchen of het Lido.

(www.royalparks.gov.uk/Hyde-Park.aspx)

Lord’s Cricket Ground

Locatie voor boogschieten

Tijdens de Spelen van 2012 zullen bij Lord’s Cricket Ground in Noordwest-Londen de boogschietcompetities plaatsvinden, maar deze locatie heeft ook een rijk sportverleden waar bezoekers het hele jaar door van kunnen genieten. Op dit terrein worden al sinds 1814 cricketwedstrijden gehouden, en er zijn regelmatig testmatches en 1-daagse internationale wedstrijden. Voor sommige wedstrijden zijn vooraf kaartjes te verkrijgen, terwijl er ook rondleidingen op het terrein worden georganiseerd. Lord’s Cricket Ground bevindt zich bovendien vlakbij Regent’s Park, waar in 2012 de wegwedstrijden wielrennen plaatsvinden.

(www.lords.org)

North Greenwich Arena

Locatie voor turnen, trampolinegymnastiek, basketbal, basketbal vanuit de rolstoel

De North Greenwich Arena, die oorspronkelijk werd gebouwd voor de millenniumfestiviteiten, functioneert nu als locatie voor sport en amusement, en hier zullen in 2012 diverse sportevenementen van de Olympische en Paralympische Spelen worden gehouden. De arena bevindt zich op het puntje van het schiereiland van Greenwich, precies op de nulmeridiaan, en heeft het hele jaar door talloze evenementen voor bezoekers op de agenda staan, zoals diverse toptentoonstellingen en -concerten. Op dit moment zijn dat o.a. de British Music Experience, Dinosaurs Unleashed, Titanic – The Artifact Exhibition, en Batman Live.

(http://www.theo2.co.uk/index.php)

The Mall

Locatie voor de olympische en paralympische marathon, snelwandelen, wegwedstrijden wielrennen

Deze koninklijke weg, precies in hartje Londen, biedt een onvergetelijk start- en eindpunt voor de olympische en paralympische marathon evenals voor wegwedstrijden wielrennen. The Mall, die tussen Buckingham Palace en Trafalgar Square loopt, werd begin 20e eeuw als een route voor ceremonies aangelegd, en heeft nog steeds een belangrijke functie bij ceremoniële en sportevenementen. Nog maar pas geleden vond op The Mall de ceremoniële tocht plaats bij de bruiloft van prins William en Catherine, hertog en hertogin van Cambridge. De weg is het hele jaar toegankelijk voor bezoekers, terwijl een aantal van de meest iconische Londense locaties op loopafstand liggen, zoals Buckingham Palace, St. James Park, Number 10 Downing Street en het Churchill Museum en de Cabinet War Rooms.

(www.visitlondon.com/attractions/detail/3889689)

Wembley Arena & Stadium

Locatie voor badminton, ritmische gymnastiek, voetbal

Bij deze beroemde muziek- en sportlocatie in Noordwest-Londen, op ongeveer 10 km afstand van het stadscentrum, vinden tijdens de Spelen van 2012 meerdere evenementen plaats, waaronder badminton en ritmische gymnastiek in de Wembley Arena, en voetbal in het Wembley Stadium. Sportliefhebbers die de sfeer hier wel eens willen proeven, maar er niet in de zomer van 2012 naartoe kunnen, zullen er ook op elk ander moment niet worden teleurgesteld, want hier worden ook de wedstrijden uit de Premier Leauge. Er vinden ook veel topconcerten, tentoonstellingen en rondleidingen in het stadion plaats, en kaartjes zijn vooraf verkrijgbaar.

(www.wembleystadium.com)

Wimbledon

Locatie voor tennis

De tenniscompetities in 2012 vinden uiteraard plaats bij Wimbledon, thuisbasis van de All England Lawn Tennis and Croquet Club en de wereldberoemde kampioenschappen. Voor bezoekers die de olympische tennisevenementen niet kunnen halen, is er nog maar drie weken voordat deze van start gaan ook het jaarlijkse Grand Slam Tournament. En dan is er altijd nog het met meerdere prijzen bekroonde Wimbledon Lawn Tennis Museum. Hier ziet u bijvoorbeeld schitterende trofeeën van de kampioenschappen, beelden van een speciale camera met een hoek van 200º waarmee de speltechnieken in detail en 3D te zien zijn, films en video’s van de meest onvergetelijke wedstrijden, een hele verzameling gedenkwaardigheden die maar liefst teruggaan tot 1555, en CentreCourt360, dat een nieuwe kijk geeft op de gebeurtenissen op het Centre Court.

(/www.wimbledon.com)

In Engeland

Brands Hatch

Locatie voor paralympische wegwedstrijden en tijdritten wielrennen

In Brands Hatch in het graafschap Kent vinden talloze internationale motorraces plaats, en in 2012 worden hier de paralympische wielerwedstrijden gehouden. Bezoekers die Brands Hatch wel eens van dichtbij willen meemaken, maar niet tijdens de Spelen van 2012 aanwezig kunnen zijn, kunnen deze locatie het hele jaar door bezoeken en een van de vele professionele motorraces bijwonen. Wie wel van een beetje avontuur houdt, kan zelf ook achter het stuur kruipen om een Grand Prix-racewagen, Porsche, Land Rover Defender of rallywagen het circuit rond te loodsen.

(www.motorsportvision.co.uk/brands-hatch)

City of Coventry Stadium

Locatie voor voetbal

Het in 2005 gebouwde City of Coventry Stadium is de thuisbasis van de English Football League Championship Club Coventry City, en in 2012 worden hier twaalf olympische voetbalwedstrijden gehouden. Bezoekers die het stadion wel eens willen ontdekken, maar die dat niet tijdens de Spelen van 2012 kunnen doen, hebben daar op een ander tijdstip ruimschoots de kans toe, want in het stadion vinden regelmatig voetbal- en rugbywedstrijden, topconcerten en -tentoonstellingen, en evenementen voor alle leeftijden plaats. Kaartjes zijn vooraf verkrijgbaar.

(www.ricoharena.com)

Eton Dorney

Locatie voor olympisch en paralympisch roeien, kanovaren sprint

Eton Dorney, dat vlakbij Windsor Castle, ongeveer 40 km ten westen van Londen ligt, wordt in 2012 de locatie voor olympisch en paralympisch roeien, evenals kanovaren sprint. Hoewel deze locatie in particulier bezit is, zijn bezoekers welkom. U kunt genieten van de grote parken, naar de roeiers en kanoërs op het meer kijken, en de vele archeologische vondsten bewonderen die tijdens de afgraving van het meer werden gedaan.

(www.dorneylake.co.uk)

Hadleigh Farm

Locatie voor mountainbiken

Hadleigh Farm, dat eigendom is van het Leger des Heils, beslaat een gebied van 222 ha aan weiden en bossen, met de 700 jaar oude overblijfselen van Hadleigh Castle op de achtergrond, waardoor dit een spectaculaire locatie is voor de evenementen van 2012 in het kader van mountainbiken. Voor degenen die Groot-Brittannië op een ander moment dan van de Spelen bezoeken is Hadleigh Farm van april tot oktober geopend. Een ideale plek voor een gezinsuitje. Voor de kinderen zijn er traptrekkers, en dan zijn er de zeldzame dieren van het Rare Breeds Centre waaronder Bagot-geiten, Golden Guernsey-geiten, Leicester Longwool-schapen, Gloucestershire Old Spot-varkens en Exmoor-pony’s.

(www.hadleighfarm.co.uk)

Lee Valley White Water Centre

Locatie voor kanovaren slalom

Op deze nieuwe locatie, in Hertfordshire, 30 km ten noorden van het Olympic Park worden tijdens de Spelen van 2012 wedstrijden in kanovaren slalom gehouden. Dit is de enige gloednieuwe, speciaal voor de Olympische Spelen gebouwde locatie die al voor het publiek geopend is voordat de Spelen in de zomer van 2012 van start gaan. Bij een bezoek aan dit centrum kunt u de olympische spelers een stapje voor zijn en hier uw vaardigheden op een whitewaterraft, kano of kajak uitproberen. Er zijn cursussen voor beginners tot aan niveau 4 van de olympische norm.

(www.leevalleypark.org.uk/whitewaterrafting)

Old Trafford

Locatie voor voetbal

Old Trafford, een paar kilometer van het centrum van Manchester, is een van de beroemdste sportlocaties ter wereld en de thuisbasis van Manchester United. Wanneer hier in 2012 negen olympische voetbalwedstrijden worden gehouden, verwelkomt het stadion, dat in 1910 werd geopend, voetbalsterren vanuit de hele wereld. Wie daar niet bij kan zijn, kan er op een ander moment een kijkje nemen. De rondleiding en het museum zijn echt een must. U kunt de heilige grond betreden, in de dug-out staan, door de spelerstunnel lopen en in de kleedkamers van Manchester United zitten.

(www.manutd.com/en/Visit-Old-Trafford.aspx)

St. James’ Park

Locatie voor voetbal

In St. James’ Park, de thuisbasis van Newcastle United, hebben in het verleden heel wat spannende krachtmetingen plaatsgevonden. Deze locatie is dus goed voorbereid voor dat wat 2012 in petto heeft, want hier zullen diverse olympische voetbalwedstrijden worden gehouden. Wie in 2012 niet bij de olympische evenementen in Newcastle kan zijn, hoeft de actie niet helemaal te missen, want hier vinden regelmatig nationale en regionale voetbalwedstrijden plaats, evenals concerten en tentoonstellingen. Kaartjes voor rondleidingen door het stadion en de wedstrijden zijn vooraf verkrijgbaar.

(www.nufc.co.uk)

Weymouth & Portland

Locatie voor olympische en paralympische zeilwedstrijden

De baai van Weymouth en de haven van Portland, verscholen gelegen aan de zuidwestkust van Engeland, zijn in het gelukkige bezit van natuurlijke zeilwateren die tot de beste van het land behoren, en vormen dus een ideale locatie voor de olympische en paralympische zeilwedstrijden in 2012. Maar ook voor en na de Spelen is hier genoeg te doen, bijvoorbeeld zeilcursussen, zeiltochten en de vele internationale competities die bij de Weymouth and Portland National Sailing Academy (WPNSA) plaatsvinden, waar ook de evenementen van 2012 worden gehouden. De WPNSA is speciaal voor de Spelen gerenoveerd, en is momenteel toegankelijk voor het publiek.

(www.wpnsa.org.uk)

In Schotland

Hampden Park

Locatie voor voetbal

Deze voetballocatie voor 2012, een paar kilometer van het centrum van Glasgow, heeft onlangs een renovatie van £70 miljoen ondergaan, en hier zijn het hele jaar door volop sportevenementen om van te genieten. Er vinden regelmatig nationale en regionale wedstrijden plaats, terwijl heel wat sterren, zoals Bruce Springsteen en The Rolling Stones in Hampden Park hebben opgetreden. Met The Hampden Experience kunnen bezoekers de Hall of Fame nader onderzoeken en een rondleiding door het stadion nemen. Op de website van Hampden Park kunt u een overzicht krijgen van de komende evenementen en ook kaartjes kopen.

(www.hampdenpark.co.uk)

In Wales

Millennium Stadium

Locatie voor voetbal

In dit indrukwekkende stadion, aan de oevers van de rivier de Taff, midden in het centrum van Cardiff, de hoofdstad van Wales, zal de allereerste olympische wedstrijd van 2012 in Groot-Brittannië worden gehouden. De voetbalwedstrijden voor vrouwen beginnen zelfs al vóór de openingsceremonie in Londen! Voor degenen die Wales niet tijdens de Spelen van 2012 kunnen bezoeken, zijn er het hele jaar door regelmatig talloze andere evenementen, waaronder rugby, voetbal en ook concerten. Wie graag een kijkje achter de schermen van deze ongelooflijke locatie wil nemen, kan een rondleiding door het stadion krijgen.

(www.millenniumstadium.com)

En:
Het Victoria and Albert Museum in Londen organiseert een enorme tentoonstelling die samenloopt met de Spelen van 2012. British Design 1948–2012 brengt 60 jaar aan Brits creatief talent samen en documenteert de transformatie van het Britse design sinds de ‘sobere Spelen’ van 1948. Alle voorwerpen komen uit de ongeëvenaarde collectie van het museum, die varieert van mode en textiel tot meubels, fotografie, architectuur en beeldhouwkunst. Dit is de eerste tentoonstelling die laat zien wat Britse kunstenaars de afgelopen 60 jaar geproduceerd hebben aan innovatief en internationaal geprezen werk. Onder de 300 voorwerpen bevindt zich o.a. een E-type Jaguar uit 1961, textiel van Laura Ashley en een avondjurk van Alexander McQueen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.