Nova Zembla in museum

De bekende schoolplaat van Ising van Nova Zembla.


Gedurende drie maanden, van 22 november 2011 t/m 27 februari 2012, toont het Rijksmuseum originele objecten, achtergelaten op het eiland Nova Zembla in 1597 na de overwintering van Willem Barentsz en zijn bemanning. Wapens, handelswaar, persoonlijke bezittingen en gereedschap zijn te zien.

Het Rijksmuseum toont 75 originele voorwerpen, afkomstig van Nova Zembla. De voorwerpen werden achtergelaten op het eiland in 1597, nadat Willem Barentsz daar met zijn bemanning had overwinterd. Drie eeuwen later werden ze daar teruggevonden. Te zien zijn ook prenten uit het reisverslag van bemanningslid Gerrit de Veer. De Britse kunstenares Siân Bowen maakte een intensieve studie van de gereconstrueerde prenten.
Aanleiding is dat vanaf deze week de eerste Nederlandse 3-D bioscoopfilm over het verhaal van Willem Barentsz in de bioscopen te zien is. De trailer van die film is hier onder te zien:

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.