Scheepvaartmuseum is op koers

Scheepvaartmuseum is op koers 9

Het museum en het VOC-schip Amsterdam.

Het Scheepvaartmuseum Amsterdam is in een jaren durende operatie grondig onder handen genomen en nu weer helemaal op koers voor de nieuwe tijd. Stoffige onderdelen zoals sextanten, globes en walvisjacht worden op een interactieve en moderne manier gepresenteerd. In het kort:

PLUSPUNTEN

  • Zeker buitenlandse gasten en kinderen zullen onder de indruk zijn van de replica van het VOC-zeilschip Amsterdam in het water naast het museum. Waarom echter niet in het geheel de originele maten aangehouden? Nu is er een dek dat zo belachelijk laag is, dat je in eerste instantie denkt dat mensen in die tijd allemaal lilliputters waren, totdat je leest dat bij het maken van de replica dit dek lager is gemaakt zodat de onderliggende lagen hoger konden zijn…
  • De expositie ‘Het verhaal van de walvis’ is binnen het mooiste onderdeel. Het laat op een aantrekkelijke manier – zeker voor kinderen die zelfs binnen in een dier op werkelijk formaat kunnen staan – zien hoe belangrijk de walvisvaart voor ons land is geweest.
  • Ook mooi (niet in de laatste plaats omdat er met ‘slingerpaadjes met bankjes’ gewerkt wordt – ook in het bos altijd spannend!) zijn de exposities: Zie je in de Gouden Eeuw en De Scheepsschilderijen.
  • Meer voor de experts, maar toch ook leuk: de navigatie-instrumenten, de jachtmodellen en de globes.
  • Super voor kinderen is ‘Matje & Roosje en Circus Zee’, waarbij kinderen zich o.a. als zeepaardje kunnen verkleden in een fluorescerende ruimte die de onderwaterwereld symboliseert.
  • En hoewel je er natuurlijk niks aan hebt, is het wel mooi: Het glazen dak over de oorspronkelijke binnenplaats.

MINPUNTEN

  • Omdat de voorstelling halverwege de middag gesloten zou worden ging ik meteen in de rij staan voor “De Zeereis – een spannend virtueel avontuur op zee”.  Volgens de kassa-mevrouw zou het wachten niet lang duren ‘omdat elke tien minuten 30 mensen ineens naar binnen gaan’. Ik moest echter wel drie moten wachten, dus 30 minuten. En eenmaal binnen viel het me tegen. Mensen die in Disneyland en Universal Studio’s geweest zijn zijn véél beter dan dit gewend. Hoewel de techniek en de sensatie van een laag niveau waren was dat nog niet het ergste. Wat me het meest stoorde was het volledig ontbreken van enige lijn in de presentatie. Zeilschepen, vliegtuigen, piraten en zeilsters van het Delta Llloyd-zeilteam gingen allemaal dwars door elkaar. In een aparte ruimte zagen we een meisje slapen in een onderzeeboot die getorpedeerd werd en daarna gered. Waarom? Is dit een beroemd verhaal uit onze nautische geschiedenis die mij tot op heden altijd ontgaan is? Een echt onzinnig samenraapsel van allerlei beelden.
  • In de plattegrond van het museum is sprake van “De Kamer van De Ruyter” en “De Kamer van Tromp”. Leuk, denk je dan als bezoeker, daar hebben ze de werkkamers van onze zeehelden nagebouwd. Mis! Het zijn gewoon fancy namen voor restaurants in het museum.

Meer informatie: www.hetscheepvaartmuseum.nl

Scheepvaartmuseum is op koers 10

De binnenplaats met het glazen dak.

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.