Schone wc nog niet normaal

Schone wc nog niet normaal 9

De actie in Amsterdam vandaag. Foto: C. Otten


Met een gigantische wc op de Dam heeft ontwikkelingsorganisatie Simavi vandaag op Wereldtoiletdag aandacht gevraagd voor de wereldwijde water- en sanitatiecrisis. 2,6 miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot schone toiletten, waardoor de verspreiding van besmettelijke ziektes als cholera en diarree elke dag duizenden slachtoffers eisen.

Gemeten in verloren levensjaren is het gebrek aan veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne de vierde doodsoorzaak wereldwijd. Jaarlijks overlijden hierdoor anderhalf miljoen kinderen onder de vijf jaar, 5.000 kinderen per dag. Hoewel de Verenigde Naties in 2010 drinkwater en sanitatie erkenden als mensenrecht, doet wereldwijd nog ruim één miljard mensen zijn/haar ontlasting in de buitenlucht en hebben 2,6 miljard mensen geen toegang tot een schone wc. Door het gebrek aan adequate sanitatie raakt drinkwater vervuild met besmettelijke ziektes waardoor watergerelateerde ziektes zich gemakkelijk verspreiden.

Aanstaande maandag behandelt de Tweede Kamer de begroting voor Ontwikkelingssamenwerking. Door het plaatsen van de metershoge WC (ruim twee etages) en een ludieke zangact met toiletdames geeft Simavi een krachtig signaal aan de politiek om het urgente tekort aan toiletten de wereld uit te helpen.

Tijdens de actie heeft Simavi haar vandaag gepubliceerde rapport Handen uit de mouwen-Waarom en hoe Nederland internationaal een leidende rol kan blijven spelen op het gebied van water, sanitatie en hygiëne gepresenteerd. Uit het rapport blijkt dat het kabinet in 2014 nog slechts €63 miljoen investeert in water, sanitatie en hygiëne ten opzichte van €81 miljoen in 2012.

Het rapport laat ook zien dat investeringen in veilig drinkwater, schone sanitatie en hygiëne zich op lange termijn uitbetalen in een duidelijk economisch en moreel rendement: business- en profileringkansen voor het Nederlands bedrijfsleven en overheid en tegelijkertijd grote gezondheidwinst en toegenomen zelfredzaamheid van mensen in arme landen, met name voor vrouwen en meisjes.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.