3 vrouwtjes, 1 mannetje…

3 vrouwtjes, 1 mannetje... 9
Gisteren, 23 december 2011, was het dan zover. Na zes weken vol spanning te hebben gezeten over het geslacht van de vier cheetahwelpen die op 11 november in Zoo Parc Overloon zijn geboren, is gisteren door de dierenarts het geslacht bepaald. Drie poezen (vrouwtjes) en één kater (mannetje) luidde het oordeel van de dierenarts. Daarnaast zijn de kleine cheetahs stuk voor stuk gewogen en gechipt en is de gezondheid van de welpjes gecontroleerd. Dat moeder Xavannah goed voor haar kroost zorgt, beaamde de dierenarts: de vier jongen wegen allemaal rond de 2,5 kilo en zijn kerngezond bevonden. Nu het geslacht van de vier cheetahwelpen bekend is, kunnen passende namen voor de dieren worden bedacht.

Dat zelfs zes weken oude cheetahs geen katjes zijn om zonder handschoenen aan te pakken werd al snel duidelijk. Met hun vlijmscherpe tandjes en nageltjes probeerden ze flink van zich af te bijten. De kleinste van het stel, een vrouwtje, bleek de grootste druktemaker. Tijdens het weegmoment sprong ze zonder pardon uit de weegschaal.

De dierenarts heeft de welpjes ook voorzien van een identificatiechip. Deze chip is niet groter dan een rijstkorrel en werd ingebracht in het oor. Elke chip heeft een uniek nummer waardoor de dieren met behulp van een ´chipafleesapparaat´ makkelijk uit elkaar gehouden kunnen worden. Nadat alle cheetahjongen onder luid protest ook nog een zalfje tegen oormijt hadden gekregen, zat het dierenartsbezoek erop.

Tijdens het dierenartsenbezoek kon moeder Xavannah natuurlijk niet bij haar jongen blijven. Zonder problemen liet Xavannah zich naar het buitenverblijf lokken, zodat de gezondheidscontrole in alle rust kon plaats vinden. Nadat de dierverzorgers en dierenarts het cheetahverblijf hadden verlaten, werd Xavannah weer herenigd met haar kroost. Ondanks dat de vier welpjes gezond zijn verklaard, zijn ze nog steeds erg kwetsbaar. Daarom blijven moeder en jongen voorlopig nog achter de schermen en zijn daarom op dit moment nog niet zichtbaar voor het publiek.

De cheetah, ook wel jachtluipaard genoemd, komt voor in Afrika en West-Azië en is het snelste landdier ter wereld. Met zijn gespierde poten en slanke postuur is het dier gebouwd voor snelheid. De topsnelheid van deze katachtige is 120 kilometer per uur, waarbij hij sprongen van ruim acht meter maakt. Deze bijzondere diersoort wordt ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. Afname van natuurlijk leefgebied en jacht op de cheetah zijn hier de hoofdoorzaken van. Om een gezonde populatie cheetahs te behouden, hebben Europese dierentuinen een fokprogramma opgezet. Met de geboorte van de vier welpen in Zoo Parc Overloon wordt hieraan een mooie bijdrage geleverd.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.