Begraafplaats als attractie

Foto: © WienTourismus / Willfried Gredler-Oxenbauer


Wie kent het niet. Begraafplaats Père Lachaise in Parijs, bekend vanwege de vele beroemdheden die er liggen. Ook Wenen heeft een begraafplaats waar talrijke bekendheden waaronder Beethoven, Mozart en Schubert hun laatste rustplaats vonden en zelfs een museum dat het thema begrafenis belicht!
Het Zentralfriedhof in Wenen stamt uit 1874 – het inwoneraantal van de stad groeide sterk en de behoefte aan een kerkhof groeide. Qua oppervlakte (2,5 km²) is dit de op een na grootste kerkhof in Europa (de grootste is de kerkhof Ohlsdorf in Hamburg). Het is gelegen in het zuidoosten van Wenen en telt ruim 330.000 plaatsen met 3 miljoen overledenen. Naast een katholiek en een protestants gedeelte, zijn er een Israëlitisch, een Boeddistisch en een Russisch orthodox gedeelte aanwezig. Onder de Weense bevolking is het kerkhof een geliefd uitstapje – wandelpaden en wegen in en rond het kerkhof zijn meer dan 100 kilometer lang, ze komen kijken naar de vele eregraven. De Dr Karl Lueger herdenkingskerk bij de hoofdingang is een prachtig voorbeeld van de Jugenstil stijl (let op de mozaïek van 999 sterren in de koepel) – het werd ontworpen door Max Hegele, een leerling van Otto-Wagner.

De keizerlijke grafkelder in de Kapucijner klooster aan de Neue Markt in de binnenstad is de grafkelder van de Habsburg familie. Sinds 1633 werden ze bijgezet in deze grafkelder (met uitzondering van Rudolf II, Ferdinand II en Karel I). De sarcofagen en grafmonumenten zijn versierd met religieuze motieven en symbolen. Zo’n 150 mensen liggen hier begraven, de laatste was keizer Franz Joseph I (1916). Op 16 juli 2011 werd Otto Habsburg-Lothringen – zoon van de Oostenrijkse keizerspaar Karl en Zita – bijgezet. Ook de sarcofagen van Keizerin Elizabeth en Kroonprins liggen hier.

Ja, onder de vele musea die Wenen rijk is, is een begrafenismuseum. Het ʹBestattungsʹ museum (Bestattung = begrafenis) toont zo’n 1000 voorwerpen en geeft daarmee een duidelijk en omvangrijk overzicht in begrafenisrituelen en de opmerkelijke interesse van de stad voor de dood. Onder de tentoongestelde voorwerpen als urnen, lijkwagens en koetsen, sjerpen ook bijvoorbeeeld ʹreddingsklokkenʹ waarmee doodgewaanden luid konden aangeven dat ze nog in leven waren.

Zentralfriedhof, Simmeringer Hauptstraße 234, 1110 Wien. Ein Plan des Zentralfriedhofs und seiner Ehrengräber ist beim Haupteingang (Tor 2) erhältlich.
Kapuzinergruft/Kaisergruft, Neuer Markt/Tegetthoffstraße, 1010 Wenen, www.kaisergruft.at
Begrafenismuseum, Goldeggasse 19, 1040 Wenen, www.bestattungwien.at

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.