Beroemd schilderij naar Deventer

Beroemd schilderij naar Deventer 9

Ruysdael National Gallery Londen


Het fraaie IJssellandschap fascineert al eeuwenlang schilders en kunstenaars. Eén van de bekendste van hen is Salomon van Ruysdael. Hij schilderde in 1657 zijn Gezicht op Deventer gezien vanuit het Noordwesten. Het schilderij bevindt zich in de vaste presentatie van de National Gallery in Londen. Voor de viering van zijn 100-jarig bestaan in 2013 heeft het Historisch Museum Deventer dit schilderij te leen gevraagd.

Tot groot genoegen van de Deventer musea heeft de National Gallery positief gereageerd. Het komt niet vaak voor dat dergelijke beroemde kunstwerken uit het buitenland worden uitgeleend. Het schilderij maakt in 2013 deel uit van de tentoonstelling Rondom Ter Borch. Zeventiende-eeuwse Deventer schilders (27 april t/m 25 augustus 2013). Het schilderij toont de stad met de Bergkerk, de Lebuïnuskerk, de Vispoort, maar ook de molens aan de noordzijde van de stad. Ruysdael is te zien als pionier van het naturalistische landschap en dit schilderij geldt als het beste stadsgezicht op Deventer.

Ook Salomons neef Jacob (Isaackzn) van Ruysdael kwam op zijn reizen naar Bad Bentheim langs Deventer, gevolgd door zijn leerling Meindert Hobbema die meerdere malen de buitengebieden van Deventer vastlegde. In de expositie staat het werk van Gerard ter Borch centraal. Het wordt aangevuld met andere landelijk bekende zeventiende-eeuwse schilders zoals Pieter van Anraedt, Bartholomeus Breenbergh , Hendrick ter Brugghen en Jacob Hogers. De prominente tentoonstelling van Historisch Museum Deventer wordt verder aangevuld met een vijftal bruiklenen uit Nederlandse musea.

Informatie: Historisch Museum Deventer, Brink 56, 7411 BV Deventer, tel 0570-69 37 80 / 83, www.historischmuseumdeventer.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.