Cobra-beeldentuin bij Keukenhof

Een van de beelden die te zien zal zijn.


Komend voorjaar wordt in de aantrekkelijke omgeving van Kasteel Keukenhof de nieuwe beeldentuin Cobra buiten geopend. De tuin is een initiatief van het Cobra Museum voor Moderne Kunst in samenwerking met Kasteel Keukenhof te Lisse. Het project wordt geheel gesteund door de BankGiro Loterij. Het Cobra Museum gaat met Cobra buiten gedurende drie jaar tentoonstellingen organiseren met sculpturen van Cobra. De geselecteerde werken werden door de Cobra kunstenaars veelal gemaakt voor plaatsing in een natuurlijke omgeving. Voor Kasteel Keukenhof sluit Cobra buiten aan bij de ambitie zich te ontwikkelen tot een veelzijdig cultuurpark.

De eerste beeldententoonstelling getiteld Hof van Appel (van 22 maart t/m 21 oktober 2012) is de eerste van drie edities van Cobra buiten. In de tuin gelegen naast Kasteel Keukenhof en op een steenworp afstand van de wereldberoemde bloemententoonstelling Keukenhof, zullen ongeveer twintig grote sculpturen van Karel Appel te zien zijn. In 2013 en 2014 zullen beelden van andere nog te kiezen Cobra kunstenaars worden getoond.

De beelden in de eerste tentoonstelling Hof van Appel verhuizen begin volgend jaar van de tentoonstelling Studio Toscane van het Cobra Museum naar Cobra buiten. Karel Appel maakte de beelden in Toscane, waar hij zich liet inspireren door het zonlicht en het landschap. Hij gebruikte voor de beeldenreeks voorwerpen uit de wijnbouw die hij aantrof op het landgoed van de kunstverzamelaar en wijnverbouwer Giulio Baruffaldi, zijn buurman. De beelden van de ‘gevonden voorwerpen’ werden vervolgens uitgevoerd in brons. Appel maakte voor Baruffaldi tien grote en middelgrote bronzen beelden voor specifieke locaties op diens landgoed. Voor de tentoonstelling zijn acht van de beelden voor het eerst van hun vaste standplaatsen in Toscane gehaald. Verder worden enkele verrassende keramiekobjecten van Appel getoond. In Cobra buiten worden deze beelden straks getoond in het internationaal geroemde Hollandse licht.

Bij Hof van Appel worden Italiaans getinte publieksevenementen georganiseerd met muziek en culinaire aspecten. Eveneens wordt een educatief pakket ontwikkeld voor individuele bezoeken en voor bezoeken door schoolgroepen. Details over het programma volgen in een later stadium via www.cobrabuiten.nl (site in ontwikkeling). In de MuseumApp wordt een Cobra buiten route bij Kasteel Keukenhof opgenomen. De MuseumApp is een iPhone applicatie (binnenkort beschikbaar voor Android toestellen).

Kasteel Keukenhof bevindt zich in het hart van de bollenstreek, midden op het sfeervolle Landgoed Keukenhof. Net buiten Lisse, tegenover de gelijknamige bloemententoonstelling. Meer dan 200 hectare bos, weiland, park met ruim 18 monumenten. In 2011 wordt de laatste hand gelegd aan een ingrijpende restauratie van het kasteel. Ook de nabijgelegen historische gebouwen en het omliggende park zijn in oude glorie hersteld. Kasteel Keukenhof draagt, door de ontwikkeling van de buitenplaats, in belangrijke mate bij aan de instandhouding van het gehele landgoed en brengt daartoe drie kernwaarden bijeen: kunst, cultuur en flora. Bijzonder detail: op de buitenplaats van de 17e eeuw was een beeldentuin waar de eigenaar kunst uit binnen- en buitenland tentoonstelde.

Kasteel Keukenhof.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.