Eifel sterke troef van Duitsland


Duitsland is de laatste jaren sterk in opkomst en de populariteit van de dichtbij gelegen Eifel heeft daar veel toe bijgedragen. Het gebied is een van de meest populaire Duitse vakantiebestemmingen voor Nederlanders. De streek staat bekend om het prachtige landschap en de talloze stadjes vol lieflijke vakwerkhuizen, met het wereldberoemde Monschau als oogstrelend voorbeeld. Nog een ijzersterke troef is de ideale infrastructuur voor fietsers en wandelaars. Op de Vakantiebeurs, van dinsdag 11 tot en met zondag 15 januari, kunnen de bezoekers zich door toeristische experts uit de Eifel uitgebreid laten bijpraten informeren over de vele en gevarieerde lokale vakantiegeneugten. Daaronder talloze gevarieerde wandelmogelijkheden, zoals het splinternieuwe driedaagse wandelevenement de Europiade met als thema ‘Europa wandelt’. De aftrap hiervoor wordt gegeven op 7 september.

De wat minder ervaren wandelaars kunnen kiezen voor routes van 5, 10 of 20 km en de doorgewinterde lopers kunnen zich uitleven met een route van marathonlengte, dus ruim 40 km. De wandelingen voeren door het prachtige grensoverschrijdende Duits-Luxemburgse Natuurpark. Tegelijkertijd staan fietstochten op het programma en kan gezwommen worden.

Eifelstieg
Zeer populair onder wandelaars is het 313 km lange pad van Aken naar Trier, de Eifelsteig. Een soort Pieterpad, maar korter. Deze uitstekend bewegwijzerde route leent zich uitstekend voor meerdere vakantieweken wandelplezier. Komend jaar worden in de Eifel weer nieuwe wandelpaden opengesteld met een gezamenlijke lengte van meer dan 300 km.
Wie voor korte routes kiest kan uitstekend terecht op de 26 zogenaamde ‘droompaden’, in lengte variërend van 7 tot en met 16 km. Deze dagwandelingen in de volle natuur kunnen worden gecombineerd met de bezichtiging van dorpjes en gezellige picknicks onderweg. Het merendeel van deze droompaden ligt in de ‘Vulkaan Eifel’ waar dertienduizend jaar geleden nog vuurstormen raasden, zwaveldampen hingen en regelmatig as- en lavaregens neersloegen. De vulkanen zijn inmiddels wel tot rust gekomen en hebben het landschap vruchtbaar en groen gemaakt. De meest bewaarde vulkanische restanten zijn te vinden rond de stad Daun in het Natuur en Geologisch park. In Daun is ook het beroemde vulkaanmuseum gevestigd.

Vulkaanpad
Voor wie echt alles over dit boeiende fenomeen wil weten kan per auto het 280 km lange Vulkaanpad rijden en alle geologische relicten met eigen ogen aanschouwen. In dit gebied liggen ook merendeels vlakke fietspaden die tripjes zeer aantrekkelijk maken. Wie dat op zijn gemak wil doen kan bijna overal een fiets met elektrische trapondersteuning huren. Wie ruiger wil fietsen trekt over de speciale routes voor mountainbikes.
Tussen Aken in het noorden van de Eifel en Trier in het zuiden liggen gebieden met elk een eigen karakter. Trier is de oudste stad van Duitsland met veel goed bewaard gebleven elementen uit de tijd van de Romeinse bezetting. Het noorden van de Eifel is vooral bekend vanwege de omvangrijke bossen, historische steden, majestueuze kerken, oude kloosters en kastelen.

Luxe
Degenen die vakantie willen houden in compleet ingerichte appartementen en villa’s kunnen vanaf de zomer terecht in het Resort Eifel Tor, een luxueus vakantiepark net over de Nederlands-Duitse grens op 250 km van Utrecht of 88 km van Maastricht. Dit tegen een heuvel gebouwde park ligt aan een van de krommingen van de Ruhr. Veel Nederlanders hebben hier een eigen appartement in bezit en verhuren dat aan toeristen die er in gezinsverband uitstekend kunnen verblijven. Een goede aanvulling op de populaire vakantieparken van Gerolstein, Kronenburg, Gunderath en Nürburgring. Voor de kampeerders zijn er ook legio mogelijkheden, vooral in de omgeving van de grote waterlopen.

De Vakantiebeurs 2012 is geopend van woensdag 11 tot en met zondag 15 januari van 10 tot 18 uur. Alleen op vrijdag de 13e is de beurs ook open van 10 tot 21 uur.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.