Expositie over Deventer koek

Expositie over Deventer koek 9

Een van de reclameborden uit de gloriejaren.


Wie wil weten waarom Deventer uitgroeide tot zo’n bloeiende stad, doet er goed aan een bezoek te brengen aan de Waag. Daar is vanaf 10 december in het Historisch Museum een nieuwe expositie te zien. De gunstige ligging aan de IJssel en de bloeiende handel in Stokvis en Deventer koek maakten Deventer tot een belangrijke Hanze- en jaarmarktstad. Na 1850 bracht de industrie de stad opnieuw in een stroomversnelling. De levendige expositie met multimedia brengt de Deventer geschiedenis heel dichtbij. In het verlengde van de tentoonstelling presenteert Historisch Museum Deventer ook een nieuwe website: www.deventeropdekaart.nl.

Het geheime recept van Deventer koek is vanaf de vijftiende eeuw vermaard en veel geëxporteerd. De stad was ook bekend om zijn Deventer tapijt. Ankersmit produceerde katoenen stoffen die de hele wereld over gingen. De ijzergieterij van Nering Bögel was een belangrijk werkgever. Ook de Eerste Nederlandse Rijwielfabriek van Hendrik Burgers, de beddenfabriek van Auping en de blikfabriek van Thomassen & Drijver hadden landelijk veel succes.

Historisch Museum Deventer, Brink 56, 7411 BV Deventer, tel 0570-69 37 80 / 83
www.HistorischMuseumDeventer.nl
Open: di t/m za 10-17 uur, zon- en feestdagen 13-17 uur

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.