Jordanië: jaar vol jubilea


De Jordan Tourism Board verheugd zich op 2012, een belangrijk jubileumjaar voor Jordanië. Niet alleen is het 200 jaar geleden dat de roze stad Petra werd herontdekt, maar ook is het precies 50 jaar geleden dat de bekende film
“Lawrence of Arabia” hier werd opgenomen.

Bij het horen van de naam Jordanië word al vrijwel meteen een link gelegd naar de verloren stad Petra. En met een reden! De uit roze-rode rotsen gehouwen stad, die ook wel de verloren stad genoemd wordt, is meer dan een bezoek waard. De stad, die zo’n 2000 jaar geleden door de Nabateërs uit de rotsen werd gehouwen en bewoond werd door de Bedoeïenen, bleef eeuwenlang verborgen. De strategische ligging langs één van de belangrijkste handelsroutes uit die tijd zorgden ervoor dat de Nabateërs elke passerende handelaar om geld kon vragen. De indrukwekkende architectuur, de briljante watersystemen en de rijke cultuur maakten de stad zelfs in de oudheid al tot een bijzondere plaats. In de 16e eeuw verloor het Westen de beroemde stad uit het oog totdat de Zwitserse ontdekkingsreiziger Jean-Louis Burckhardt Petra in 1812 herontdekte. Vandaag de dag staat de roze stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het dé trekpleister van het Midden-Oosten.

Volgend jaar is de herontdekking precies 200 jaar geleden. Reden om hier eens goed bij stil te staan en een bezoek te brengen aan deze schatkist. Hoewel een bezoek aan Petra bij daglicht al onvergetelijk is, is een nachtelijk bezoek nog indrukwekkender, wanneer Petra verlicht wordt door honderden kaarsjes en bedwelmende bedoeïenenmuziek door de Siq (kilometerlage kloof) klinkt.

Lawrence of Arabia
In 2012 is het precies 50 jaar geleden dat Jordanië compleet in het teken stond van de film ”Lawrence of Arabia’. Mede dankzij deze immens populaire film is Jordanië bekend geworden. In 1961 werd regisseur David Lean verliefd op Jordanië en regisseerde hij de wereldbekende film. Met name het magische woestijnlandschap van Wadi Rum komt mooi naar voren in het verhaal. De Engelse speelfilm, die grotendeels gedraaid is in Wadi Rum, is gebaseerd op het boek van de Britse militair en archeoloog Thomas Edward Lawrence. De jonge mysterieuze officier T.E. Lawrence had een enorme fascinatie voor de Arabische wereld en tijdens WO I wordt hij ingezet om de Duitsers te verjagen in Arabië. Hij stort in het leven van de nomaden en maakt vrienden met de Arabieren en leidt hen uiteindelijk naar de vrijheid. De film kreeg 7 Oscars, waaronder de prijs voor beste film (1962). Wil jij in de voetsporen van de avonturier treden? Breng dan ook een bezoek aan Jordanië. Meer informatie Jordanië: www.visitjordan.com ; jordanie.pagina.nl, Jordanië op Facebook: www.facebook.com/visitjordanbenelux

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.