Karper brengt geluk in Tsjechië

Karper brengt geluk in Tsjechië 9

Mmm. lekker hapje karper...


Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten en vooral tijdens de kerst en de jaarwisseling komen die vaak naar voren. Zo is voor Tsjechen de karper volgens de site Tsjechië.nl een teken van rijkdom. “Tijdens het kerstdiner leggen ze dan ook een schub van een karper onder het bord, om in het nieuwe jaar vrij te blijven van financiële zorgen. Om te weten wat de gezondheid in het nieuwe jaar zal brengen, wordt er een appel door midden gesneden. Laat de kern van de appel een ster zien, dan wacht er gezondheid. Een kern in de vorm van een kruis, is geen goed nieuws.Voor de Tsjechen is kerst een feest met een rijke traditie van gebruiken. Vooral op de kerstavond zelf stellen de Tsjechen alles in het werk om ervoor te zorgen dat er een gelukkig nieuw jaar op ze wacht.Op 24 december zijn veel Tsjechen overdag al bezig met de voorbereidingen voor de belangrijke avond. Dit betekent uiteraard dat er druk gekookt wordt om alle traditionele lekkernijen op tijd klaar te hebben. In Tsjechië staat er met kerst alleen geen grote kalkoen op tafel. Vissoep, aardappelsalade en gepaneerde karper is het favoriete Tsjechische kerstmaal”, aldus de site.

0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.