Meerderheid NL liefst weg met kerst


Kerst is niet langer een familiefeest om voor thuis te blijven. Driekwart van de Nederlanders zou het liefst weggaan met kerst. Dit blijkt uit onderzoek van Vakantie.nl onder 1.365 ondervraagden.

Bijna een vijfde, 19%, gaat ook daadwerkelijk op vakantie tijdens de kerst. Dat is ruim een derde meer dan vorig jaar. In 2010 gaf 70% aan kerst thuis met familie en vrienden te vieren. In 2011 is dit aantal gedaald naar 63%. Bijna 30% zegt de kerst te willen ontvluchten vanwege de sociale verplichtingen, 26% wil uit de dagelijkse sleur stappen. Ook de behoefte aan zomerzon is voor 22% een reden om tijdens de kerst op reis te gaan.

Naar Spanje
Van de kerstvakantiegangers gaat slechts 13% op reis buiten Europa en 12% blijft dicht bij huis in eigen land. Driekwart brengt de kerst binnen Europa door. De populairste reisbestemming tijdens de feestdagen is verassend genoeg Spanje. 19% kiest voor dat land vanwege de zomerse weersomstandigheden. Wintersportbestemming Oostenrijk komt op een tweede plek met 16%. Het zijn vooral families die hier de kerst gezamenlijk doorbrengen.
De mensen die niet met vakantie gaan, blijven dus lang niet altijd uit vrije wil thuis. Bij 28% zit de hand op de knip, zij blijven thuis omdat de financiën het niet toelaten. 21% blijft thuis om aan het familiediner te verschijnen, 15% moet werken en 7% heeft geen vakantiedagen meer.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.