Ouderwets schaatsen in museum

Ouderwets schaatsen in museum 8

Het Openluchtmuseum laat ouderwetse winters herleven.


Meteorologen voorspellen opnieuw een strenge winter. Net als vroeger, zou je denken. IJsbloemen op de ramen, dikke pakken sneeuw en wekenlang schaatspret. Maar waren die winters wel altijd zo streng? In het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem herleven de ouderwetse winters, of ze nou kraakten of kwakkelden.

Zes weken lang – van 3 december 2011 t/m 15 januari 2012 – gaat het museum terug in de tijd. Op de feestelijk verlichte ijsbaan genieten jong en oud van het schaatsen, koek en zopie en gezelligheid. En bij de Delftse Molen roetsjen kinderen vliegensvlug naar beneden over de spiegelgladde sleebaan. Da’s ouderwets genieten!

In de boerderij uit Varik staat de pan op het vuur. De boerin droomt van een feestmaal. Met smoutbollen in reuzel, een vet konijn en Jan-in-de-zak. Maar de winters van toen waren vooral lang, het voedsel was schaars en de stapel turven werd steeds kleiner. Alleen bij de rijke mensen kwam met Kerstmis of Nieuwjaar een overvloedig maal op tafel.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.