Pelgrims in Utrecht

Pelgrims in Utrecht 9

Een deel van de poster van de expositie.


Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela, is de titel van een expositie die tot eind februari 2012 te zien is in het Catharijneconvent in Utrecht. Pelgrimeren naar Santiago de Compostela is hot. Ieder jaar lopen steeds meer mensen de lange tocht naar het uiterste noordwesten in Spanje. In 2010 was dat aantal maar liefst 268.455! Wat bezielt een
pelgrim vandaag de dag om alle luxe achter zich te laten en honderden, soms zelfs duizenden kilometers te gaan lopen? Zijn de beweegredenen nu nog steeds dezelfde als die van de pelgrims die hen in de afgelopen eeuwen voorgingen?

Redenen genoeg voor Museum Catharijneconvent Utrecht om met de tentoonstelling Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela uitgebreid aandacht aan dit onderwerp te besteden. Het museum heeft voor de totstandkoming van deze tentoonstelling nauw samengewerkt met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, dat in 2011 zijn 25-jarig jubileum viert. Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela is tot en met 26 februari 2012 te zien.

Al sinds de elfde eeuw reizen miljoenen mensen naar Santiago de Compostela in Spanje om het graf van apostel Jacobus de Meerdere te bezoeken. Jacobus sterft omstreeks 44 als eerste apostel de marteldood. Zijn graf in Compostela wordt in de negende eeuw door een wonder herontdekt en op die plek verrijst een kerkje dat is uitgegroeid tot de kathedraal. Naast de heilige Jacobus en zijn legendarische levensverhaal vormen intrigerende verhalen van bekende en onbekende pelgrims de kern van de tentoonstelling.

Belangrijke kunstwerken, waaronder bruiklenen uit binnen- en buitenland, gecombineerd met historische en hedendaagse gebruiksvoorwerpen brengen de verhalen van deze pelgrims prachtig in beeld. Als bezoeker treed je letterlijk en figuurlijk in hun voetsporen: van de voorbereidingen tot het laten stempelen van de pelgrimspas, van de ervaringen onderweg tot aan het eindpunt Santiago en de thuiskomst. Op de tentoonstelling lopen continu gastpelgrims rond die bezoekers desgewenst vertellen over hun ervaringen. Bovendien is er een dependance van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob in het museum waar men praktisch advies krijgt over pelgrimeren. Meer informatie: www.pelgrimsverhalen.nl.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.