Stam in Kenia verjaagd

Een ontheemde Samburu dorpoudste uit het Keniaanse Laikipia district. © Survival


Toeristen naar Kenia doen er goed aan kennis te nemen van dit bericht van Survival International: “Een Keniaanse stam die vlak bij de beroemde plek leeft waar de Britse prins William Kate Middleton ten huwelijk vroeg, is getroffen door een golf van geweld. Het geweld begon nadat natuurbeschermingsorganisaties de aanschaf van hun land hadden ‘geregeld’.

Het Keniaanse Laikipia district maakt al eeuwenlang deel uit van het traditionele grondgebied van de Samburu-stam. Toen twee Amerikaanse natuurbeschermingsorganisaties – The Nature Conservancy (TNC) en de African Wildlife Foundation (AWF) – besloten om $2 miljoen te betalen voor het gebied, dat officieel bezit is van de voormalige Keniaanse president Daniel Arap Moi, begon de Keniaanse politie met een reeks gewelddadige uitzettingsacties.

Samburu dorpen werden in brand gestoken, hun vee werd gedood of geroofd en mannen, vrouwen en kinderen werden aangevallen. Onlangs bereikten Survival International enkele berichten waarin gemeld werd dat een dorpsoudste ‘in koelen bloede’ was doodgeschoten. Momenteel huizen 2000 Samburu gezinnen in haastig geïmproviseerde onderkomens aan de rand van hun land. 1000 anderen zijn volledig verdreven en hebben zich ver van hun oorspronkelijke woongebied moeten vestigen. Survival heeft de Verenigde Naties verzocht om onmiddellijk actie te ondernemen zodat een eind wordt gemaakt aan het geweld en hulp wordt verleend aan de Samburu.”

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.