Tram tussen Maastricht en België

Het centrum van Maastricht.


Tussen de Centrale Stations van Hasselt en Maastricht wordt een elektrische tramverbinding aangelegd over een lengte van ongeveer 35 kilometer. “Deze brengt reizigers bijna twee keer zo snel van A naar B als de huidige busverbinding. Daar profiteert iedereen van: van student tot ondernemer en dagjesmens”, zo promoot de site www.tramvlaanderenmaastricht.nl.

En verder: “In 1896 nam het gemeentelijk openbaar vervoer ‘De Maastrichtse Tram’ een gastram in gebruik. De eerste rit ging van het station over de Sint Servaasbrug richting Vrijthof. Het trammetje had veertien zitplaatsen en zeven staplaatsen. Omdat locomotief en rijtuig één waren, hadden de reizigers veel last van smeerolielucht, maar bovenal bleken de gastrams niet sterk genoeg om de hellingen van de brug over de Maas te nemen. Als de tram vol zat, moesten reizigers uitstappen om hem de helling op te duwen.” Deze oorspronkelijke lijn werd later vervangen door een bus.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.