Cruisen over Aziatische rivieren


De populariteit van cruisevakanties neemt toe. Hoewel de meeste vakantiegangers bij het boeken van een cruise niet gelijk aan Azië zullen denken, is het een openbaring om het lokale leven er te ontdekken tijdens een riviercruise. Niet alleen grote steden als Bangkok, Shanghai en Ho Chi Minh Stad zijn gelegen aan rivieren. De Aziatische cultuur wordt ook weerspiegeld aan de oevers in de binnenlanden. Azië-specialist 333TRAVEL ging in Zuidoost-Azië op zoek naar de meest bijzondere rivieren en cruises.

Riviercruises zijn er in allerlei soorten en maten. Een dinner cruise is een verrassende manier om de grote steden eens van een andere kant te bekijken. Tijdens een diner onder de verlichte skyline lijkt de drukte van de stad plotseling erg ver weg. Dat is ook het geval bij een rondvaart over de zogenaamde ‘klongs’ in Bangkok, de kleine kanaaltjes en riviertjes die de metropool doorkruizen. Deze stroompjes ontspringen in verschillende rivieren, waaronder de koninklijke Chao Phraya rivier. De klongs dienden voorheen als waterweg en als verkoopkanaal. Ze vormden dé plek voor drijvende markten, waar de lokale bevolking verse producten kocht en verhandelde. Een boottocht over de klongs in Bangkok voert toeristen door wijkjes die via het stratenstelsel onontdekt zouden blijven.

De slagader van Zuidoost-Azië
Waarschijnlijk de bekendste rivieren van Azië is de Mekong rivier. Deze rivier vindt zijn oorsprong in het Tanglagebergte in China, vormt de grens tussen Myanmar, Thailand en Laos en slingert zijn weg voort via Laos en Cambodja naar Vietnam, waar de rivier bij de Mekong Delta in Zuid-Vietnam uitmondt in zee. Op bepaalde plaatsen op deze rivier is het mogelijk om eendaagse of meerdaagse cruises te maken.

In Noord-Thailand bijvoorbeeld kan in een bootje de grens naar Laos worden overgestoken, om vanuit hier twee dagen lang over de Mekong rivier te varen naar Luang Prabang. De tocht voert langs tropische berglandschappen, vissers en kleine dorpjes tussen het groen, waar kinderen in het water spelen. Het landschap is zeer afwisselend. Op sommige plekken is de rivier heel breed, op andere heel smal. In het droge seizoen vormen zandbanken kleine eilandjes in de Mekong rivier. De rivier stroomt verder naar het Tonlé Sap meer. Dit is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. Bijzonder aan het meer is dat de stroomrichting twee keer per jaar wisselt. In de regentijd verdrievoudigt de oppervlakte van het meer.

Twee miljoen km2 stroomgebied door drie valleien
Ook in China leent een aantal rivieren zich uitstekend voor cruises. Met een lengte van meer dan 6.000 kilometer is de Yangtze rivier de langste rivier van China en na de Amazone de langste rivier ter wereld. Sinds enkele jaren geleden de Drieklovendam werd gebouwd, ’s werelds grootste waterkrachtcentrale, wordt de rivier ook wel de ‘getemde draak’ genoemd. Een meerdaagse cruise voert door de drie betoverende kloven, met indrukwekkende bergtoppen die regelmatig in mist gehuld zijn. Onderweg wordt voet aan wal gezet om de omgeving te verkennen en sprookjesachtige tempels te bezoeken.

In China worden ook over de Li rivier bijzondere cruises gemaakt, dwars door het Karstgebergte, dat een schoonheid bezit vergelijkbaar met die van Halong Bay in Vietnam. Tijdens een boottocht door dit imposante landschap wordt duidelijk hoe het dagelijkse Chinese leven langs de oevers van de rivier is ingericht.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.