Maribor wil zich graag voorstellen


De Sloveense stad Maribor is in 2012 een van de twee culturele hoofdsteden van Europa. Bezoekers van de Vakantiebeurs kunnen alvast nader kennismaken met deze voor velen onbekende stad. Die is nu vooral bij natuur- en sportliefhebbers geliefd door de Pohorje, het berggebied waar het in de zomer goed en licht wandelen is en avontuurlijk skiën in de winter. Komend cultuurjaar kunnen Maribor en de vijf partnersteden van de culturele hoofdstad rekenen op nieuwe groepen bezoekers die komen genieten van culturele manifestaties waarvan er liefst 4.000 op het programma zijn gezet.

De exposanten van Slovenië in hal 9 van Jaarbeurs Utrecht zijn de experts als het gaat om informatie over deze festiviteiten, die nauwgezet over de vier jaargetijden zijn verdeeld, en adviseren over de mogelijkheden van een vakantie in dit Zuid-Europese land. De Vakantiebeurs is van woensdag 11 januari tot en met zondag 15 januari. Maribor is samen met Guimarães in Portugal culturele hoofdstad van Europa.

Oude wijngaard
Maribor ligt in het noorden van Slovenië aan de rivier de Drava die dwars door het centrum slingert en is de tweede stad van het land. In zomer en nazomer genieten bezoekers vooral van het fraaie oude centrum, de herenhuizen met de typerende rode daken, de twaalfde-eeuwse kathedraal, het stadskasteel uit 1483, het zestiende-eeuwse stadhuis, de ruim 400 jaar oude wijngaard, de oudste ter wereld. In het najaar zijn het de wijnfeesten die zich in de belangstelling van de toeristen mogen verheugen.

Euroland
In Maribor heerst een gemoedelijkheid en levensstijl die doet denken aan de noordelijke grenspartner Oostenrijk waar Slovenië eeuwenlang tot aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, deel van uitmaakte. In 1918 werd het land onderdeel van de grote Federatie Joegoslavië van wijlen president Tito maar maakte zich daar na de tiendaagse oorlog in 1991 als eerste staat weer los van. In 2004 volgde het lidmaatschap van de EU en in 2007werd Slovenië ook een Euroland.

Hollands tintje
In het cultuurjaar 2012 delen Maribor en de vijf partnersteden in de vele culturele manifestaties, vooral muziekuitvoeringen, in theaters en zalen, op pleinen en in straten. De steden stralen elk een eigen thema uit: Slovenj Cradec (mythisch), Velenje (modern), Ptuj (antiek), Novo Mesto (schoonheid) en Murska Sobota (multicultureel). De opvoering van de Opera Schwarze Masken van de Poolse avant garde componist Krzysztof Penderecki is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten in Maribor. De opera heeft een Hollands tintje. Het verhaal is gebaseerd op een roman van Gerhart Hauptmann uit 1928 over het dramatische leven van de Amsterdamse ballerina Benigna. De Nederlandse bas-bariton Huub Claesens speelde een prominente rol bij de première tijdens de Salzburger Festspiele in 1986.

Hugo Wolf
In de lente staan de festiviteiten vooral in het teken van de Oostenrijkse componist Hugo Wolf (1860-1903). Hij werd weliswaar geboren in Stiermarken maar in het deel dat tegenwoordig in Slovenië ligt. Wolf componeerde kamermuziek en liederen in het lichtere klassieke genre die ook door de Nederlandse sopraan Jo Vincent veelvuldig werden vertolkt. De zomer is gericht op activiteiten voor de jongeren. De kleinsten kunnen genieten van het Pipi Langkous festival. Voor de wat oudere jeugd zijn er uitvoeringen van de rockopera Der Mann mit den Bomben over het leven van de op 95 jarige leeftijd gestorven Edward Teller, de uitvinder van de waterstofbom die zelf de stoot gaf aan het debat over de ethiek van de wetenschap. In de herfst staat overal jazz en straattheater op het programma met als hoogtepunten poëzie, eigentijds dansen, socialistische kunst en design.

Openingstijden
Vakantiebeurs 2012: van woensdag 11 t/m zondag 15 januari. De openingstijden zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 13 januari tot 21.00 uur. Voor entreekaarten in de voorverkoop met een korting van 5,50 euro zie www.vakantiebeurs.nl.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.