Op bezoek bij Salvador Dali

Salvador Dali op Google.


Langs de Costa Brava in het noorden van Spanje, in het kleine dorpje Portlligat aan de zee, ligt het huis dat hoofdverblijf werd voor kunstenaar Salvador Dalí in 1930. Het was een kleine vissershut, maar de kunstenaar heeft het huisje in veertig jaar tijd veranderd in – zoals de conservator het noemt – “een levend, ademend, labyrint”. De schrijver Joseph Pla heeft eens gezegd: “De inrichting van het huis is verrassend, buitengewoon. Misschien wel de meest exacte adjectief zou zijn: nooit eerder gezien. Ik geloof niet dat er iets dergelijks, in dit land of in een andere …. Dalí’s huis is volledig onverwacht …. Het bevat niets meer dan herinneringen, obsessies. De vaste ideeën van de eigenaren. Er is niets traditioneel, noch geërfd, noch herhaald, noch hier gekopieerd. Alles is onduidelijk persoonlijke mythologie …. Er zijn kunstwerken (van de schilder), Russisch dingen (van mevrouw Gala), opgezette dieren, trappen van de geologische wand omhoog en omlaag, boeken (vreemd voor deze mensen), het alledaagse en de verfijnde, etc.

Voor velen is het een lange reis naar Portlligat, en slechts acht mensen kunnen het huis bezoeken per keer. Daarom vandaag een video rondleiding van de Spaanse huis van Dalí.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.