Skiën buiten de gebaande paden

Skiën tussen de rendieren in Finland.


Jaarlijks gaan ruim een miljoen Nederlanders op skivakantie. De Alpenlanden zijn al jaren het drukst bezocht. Ski jij liever op pistes die nog niet ontdekt zijn door massa’s Nederlandse toeristen? Boekingssite Hotels.com vond in Europa een aantal ‘onontdekte’ wintersportbestemmingen. Deze bijzondere skioorden bieden reizigers bovendien meer dan alleen sneeuw.

Piste en strand – Sierra Nevada, Spanje
Het Zuid-Spaanse Andalusië herbergt de Sierra Nevada. Met zestien bergtoppen boven de 3000 meter is dit, na de Alpen, de hoogste bergketen van West-Europa. Een skivakantie in skigebied Solynieve – wat ‘zon en sneeuw’ betekent – gaat hand in hand met een strandvakantie aan de nabijgelegen Costa del Sol, waar de temperaturen doorgaans zelfs ‘s winters aangenaam zijn. Aan de voet van het gebergte ligt provinciehoofdstad Granada, dat met het Alhambra één van de bekendste monumenten van Spanje herbergt. Genoeg mogelijkheden voor uitstapjes dus. De Sierra Nevada bevat ruim 100 kilometer piste. De hoogste top, de Pico Valeta, ligt op 3396 meter hoogte. Hotel Melia Sierra Nevada ligt dicht bij de pistes en is uitgerust met binnenzwembad, spa en gym, om ’s avonds lekker te ontspannen.

Uitzicht op fjorden – Voss, Noorwegen
Midden tussen de Noorse fjorden ligt skibestemming Voss, één van de meest sneeuwzekere wintersportgebieden van Noorwegen. Het gebied bestaat uit Voss Resort en Voss Fjellandsby-Myrkdalen, samen goed voor 55 kilometer piste en 18 liften. Voss is gelegen op slechts een uurtje rijden van toeristische trekpleister Bergen, Noorwegens tweede stad. Het indrukwekkende besneeuwde fjordenlandschap is niet alleen geschikt voor skiërs, maar zeker ook voor langlaufers. Rica Hotel Bergen ligt in het centrum van de kuststad en krijgt goede recensies van haar gasten. Overnacht je liever dichter bij de pistes, bekijk dan het Brakanes Hotel, gelegen aan het Hardangerfjord. Dit hotel beschikt over een privéstrand, binnenzwembad, spafaciliteiten en gym.

Rendieren en husky’s – Levi, Finland
Het in Lapland gelegen Levi is het grootste skigebied van Finland. Hier zijn 45 pistes te vinden met in totaal 27 liften. Lapland kan op veel meer manieren worden verkend dan alleen per ski. Tijdens een tocht met sneeuwscooters bijvoorbeeld, per paard, op een slee voortgetrokken door rendieren of husky’s, of op eigen kracht met behulp van sneeuwschoenen. Na een actieve dag in de gezonde buitenlucht kom je ‘s avonds tot rust in één van de vele wellness centers. Afkoelen na een saunasessie doe je op traditioneel Finse wijze, met een duik in een bevroren meer. Spa Hotel Levitunturi ligt dicht bij de pistes. Dit hotel beschikt over een enorme spa met liefst 17 kleine en grote koud- en warmwaterbaden.

Skiën en moskeebezoek – Uludag, Turkije
Op een kleine vier uur van Istanbul, aan de overzijde van de Zee van Marmara, ligt skigebied Uludag. Het hoogste punt in dit Turkse sneeuwlandschap ligt op 2500 meter, waarmee het relatief kleine gebied behoorlijk sneeuwzeker is. Met 30 km piste en 13 skiliften is Uludag overzichtelijk en zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Een uitstapje naar Bursa, de eerste hoofdstad van het historische Ottomaanse rijk, is snel gemaakt. Een skivakantie in Uludag is bovendien uitstekend te combineren met een stedentrip naar Istanbul, de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt. Het Alkoclar Zone Otel, gelegen aan de piste, beschikt over een sauna met Turkse hammam en fitnesscentrum. Ook is er bergruimte voor ski’s.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.