Voet van gaspedaal in Champagne-Ardennen

Fietsen langs het meer van Orient Forest.


De Franse regio Champagne-Ardennen is een van de deelnemende organisaties op de aankomende Fiets en Wandelbeurs die zaterdag 11 en zondag 12 februari plaatsvindt in de RAI. Een bestemming die zich uitstekend per auto laat verkennen maar ook een legio aan mogelijkheden biedt voor diegenen die liever wat meer spieren in hun lijf aanspannen dan alleen het gaspedaal indrukken. Met zo’n 5000 kilometer aan bewegwijzerde en over het algemeen vlakke paden is de Champagne-Ardennen geschikt voor de actieve vakantieganger in alle leeftijden. Bijzonder zijn de zogenoemde ‘voies vertes’, voormalige spoorweg tracés en jaagpaden langs kanalen die nu in gebruik zijn als fiets- en wandelpaden. Veel van deze trajecten zijn ook geschikt voor skateliefhebbers. Op de Fiets en Wandelbeurs introduceert het verkeersbureau Champagne-Ardenne Toerisme zijn nieuwe wandel- en fietskaart met suggesties voor wandel- en fietstochten, enkele arrangementen, een overzicht van fietsverhuurbedrijven en accommodaties, waaronder hotels die speciale faciliteiten voor fietsers bieden. Nadere informatie vindt men op de website www.champagne-ardennen-toerisme.nl.

Groene wegen
De belangrijkste voies vertes in de Champagne-Ardennen zijn de voie verte Trans-Ardennes, een 83 km lange route die loopt langs de Maas tussen Charleville-Mézières en Givet in de Franse Ardennen (zie www.ardennes.com). De omgeving van Lac du Der biedt meer dan 100 km aan fietsroutes waaronder de voie verte rondom het meer en langs mooie vakwerkhuizen die in deze streek te vinden zijn. Het is een van de grootste stuwmeren in Europa en een jaarlijkse rustplaats voor 60.000 kraanvogels – zie www.lacduder.com. In de streek Aube (www.aube-champagne.nl) kan men fietsen of wandelen langs de voie verte van het kanaal van de Haute Seine. In deze streek zijn onlangs bij Chaource en Val d’Armance ruim 180 km nieuwe mountainbike tracks aangelegd.

Met 10 langeafstandwandelpaden (Grande Randonnées) in de Champagne-Ardennen is de Franse regio ook een populair wandelgebied voor stevige stappers. Bekende GR routes die Champagne-Ardenne doorkruizen zijn onder meer de GR 145 Via Francigena en de GR 654 Saint Jacques de Compostelle. Campings, hotel de gîtes, vakantiehuizen, gastenkamers, kastelen, boomhutten en andere bijzondere verblijven, de vakantiegangers heeft keus aan een groot gevarieerd aanbod. Op initiatief van het verkeersbureau Champagne-Ardenne Tourisme hebben zo’n 80 fietsvriendelijke accommodaties zich daar verenigd onder de noemer ‘Champagne à vélo’ en ‘Ardennes à vélo’. De aangesloten hotels moeten aan een reeks voorwaarden voldoen, waaronder het aanbieden van een overdekte ruimte voor fietsen die afgesloten kan worden, een plek waar de fietsen schoongemaakt kunnen worden, ze moeten beschikken over een reparatieset, het ontbijt moet indien gewenst vroeg geserveerd en tegen betaling moet het hotel een lunchpakket.

De regio Champagne-Ardenne neemt deel aan de Fiets- en Wandelbeurs op zaterdag 11 en zondag 12 februari in de RAI in Amsterdam. De regio staat in het Frankrijk paviljoen, standnummer 9.C.30.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.