Per e-bike door Frankrijk

e-bike Poitiers: copyright Daniel PROUX-Mairie


Het is een naam die klinkt als een Franse popgroep – Poitou-Charentes – maar het is een regio waar je niet zoveel over leest. Tijdens de vakantie ontdekken Nederlanders de omgeving graag per fiets of te voet. Poitou-Charentes, gelegen aan de Franse Atlantische kust, biedt een divers landschap dat zich uitstekend leent voor een actieve vakantie. Hieronder meer informatie over fiets- en wandelmogelijkheden in de regio en nieuwe faciliteiten.

1. Poitiers extra toegankelijk door e-bike
De universiteitsstad Poitiers is met de vele steile straatjes voor sommige bezoekers lastig te verkennen. In 2012 komt hier verandering in. Vanaf nu kun je namelijk een e-bike huren om Poitiers en omgeving te ontdekken. Deze elektronische fietsen geven een extra duwtje in de rug wanneer de route zwaarder wordt, waardoor je optimaal kunt genieten van de omgeving. Met een volle accu kan ca. 50 km worden afgelegd. Zo combineer je eenvoudig een stadstour met een bezoek aan de pittoreske wijngaarden of attractiepark Futuroscope, die dit jaar zijn 25 jarig bestaan viert. De e-bikes worden verhuurd door ‘Cap sur le Vélo’ en kosten € 8,- per dag / € 30,- per maand. www.grandpoitiers.fr

2. Langste fietsroute van Frankrijk opent in zomer 2012
Een primeur in Frankrijk: deze zomer opent een 1.200 km lang fietstraject langs de Franse westkust. Deze ultralange fietsroute, genaamd de Vélodyssée, loopt van Bretagne tot aan de Spaanse grens en doorkruist naast Poitou-Charentes negen Franse departementen. Het traject in Poitou-Charentes is 150 km lang en voert onder meer langs La Rochelle, Rochefort, Royan en Marais Poitevin (bekend als ‘het groene Venetië’). Hierdoor kun je bijvoorbeeld een uitstapje maken naar het bos van la Coubre of genieten van de oesters van Marennes d’Oléron. De route wordt op zaterdag 30 juni 2012 officieel in gebruik genomen. Het fietstraject maakt tevens deel uit van de EuroVelo van de European Cyclists’ Federation, die fietsers van Noorwegen via Frankrijk naar Spanje en Portugal leidt.

3. ‘Les Etapes du Cognac’ – themaroutes in en rond Cognac
In de omgeving van Cognac zijn een vijftal gethematiseerde routes uitgezet. Deze routes zijn zeer geschikt als meerdaagse fietsroutes en worden bewegwijzerd door middel van kleuren, waardoor je eenvoudig de juiste weg vindt. Thema’s zijn: ‘Cognac & wijnranken’ (groen), ‘Cognac & rivier’ (paars), ‘Cognac & steen’ (geel), ‘Cognac & traditie’ (rood) en ‘Cognac, steen & de riviermonding’ (oranje). De routes leiden van dorp naar dorp en bieden de mogelijkheid in contact te komen met de lokale bevolking en kennis te maken met gastronomie, erfgoed en de (wijn)cultuur. De trajecten variëren van ca. 50 km tot 150 km. www.cognacetapes.com

4. La Rochelle optimaliseert voorzieningen voor fietsers
Al in 1975 is het stadcentrum van La Rochelle uitgeroepen tot het eerste echte voetgangersgebied van Frankrijk. Deze authentieke havenstad is naast wandelen, ook uitstekend te ontdekken te fiets. Kies bijvoorbeeld voor het gratis fietsplan (vélos jaunes). Dankzij de samenwerking met Yélo wordt de service in 2012 verder uitgebreid met o.a. nieuwe zelfservice stallingsplaatsen. Ook handig: de fiets mag meegenomen worden op zonne-energieboten ‘Le Passeur’ en ‘Bus de Mer’, die vertrekken vanuit de oude haven. www.larochelle-tourisme.com

5. Relaxen in vernieuwd spa centrum
Na een sportieve dag is er niets fijner dan een bezoek aan een spa-centrum. In april 2012 heropent het thermale centrum van La Roche-Posay haar deuren. La Roche-Posay (60 km van Poitiers) behoort tot de pioniers in Frankrijk op het gebied van Balneotherapie (het gebruik van baden met toevoeging van stoffen als zout, soda, etherische oliën of bronwaterbehandeling van ziekten) en is uitgebreid van 800 naar 2.000 m2. Europa’s vooraanstaande centrum voor thermale dermatologie biedt maar liefst 100 behandelingen. Nieuw is onder andere de uitbreiding van de behandelruimtes van 19 naar 36 voor o.a. massages, gezichtsverzorging en drukpunttherapie. www.spa-larocheposay.com

6. Poitou-Charentes op de Fiets & Wandelbeurs
Van 10 tot en met 12 februari vindt de Fiets & Wandelbeurs plaats in de RAI in Amsterdam. Het team van CRT Poitou-Charentes vertelt alles over de noviteiten en mogelijkheden met betrekking tot fietsen en wandelen. Uiteraard worden er volop
tips gegeven voor leuke fietsroutes, culturele uitstapjes en culinaire activiteiten. Je vindt de stand van Poitou-Charentes in hal 9, stand C30. www.fietsenwandelbeurs.nl

7. Live vanuit Poitou-Charentes: familie Van de Velde
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen uit de regio via de familie Van de Velde. Vier jaar geleden lieten zij hun vertrouwde leven in Nederland achter en vestigden zich voor goed in Poitou-Charentes. Via de Facebook fan pagina en blog delen zij avonturen en geven op regelmatige basis leuke en lekkere prijzen weg. www.familie-van-de-velde-frankrijk.nl, www.facebook.com/#!/DeFamilieVandeVeldePoitouCharentes

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.