Wat is de band Japan-Bretagne?

Wat is de band Japan-Bretagne? 10
Het jaar 2012 brengt Bretagne en Japan dichter bij elkaar met de expositie Bretagne-Japan die het hele jaar zal duren. Van februari 2012 tot maart 2013 zullen twaalf musea in elf verschillende Bretonse steden gezamenlijk 800 kunstwerken tentoonstellen, die allen een verband hebben met Japan. Van wapens tot schilderijen en van foto’s tot porselein, de tentoonstellingen in de verschillende musea kennen een ruime variatie.

De Japanse stroming
Als gevolg van de opening van Japan voor het westen en de wereldtentoonstelling in Frankrijk van 1867 is de Japanse stroming ontstaan. Dit was voor veel westerlingen een reden om Japanse kunstwerken te verzamelen. In Bretagne kwamen niet alleen kunstenaars die beïnvloed waren door de Japanse stroming, maar ook trokken Bretonse kunstenaars naar Japan om daar inspiratie op te doen, zoals Francis Hennequin en Mathurin Méheut.

Exposities in de hele regio
In mei 2011 kwam het museum voor de visserij in Concarneau met het initiatief voor deze expositiereeks. De expositie wordt echter in februari 2012 geopend in Saint Brieuc. Steden waar ook tentoonstellingen te vinden zijn: Brest, Lorient, Lambelle, Dinan, Rennes, Douarnenez, Quimper, Concarneau en Morlaix.

Nog meer cultuur..
Naast de tentoonstellingen zijn er ook andere culturele activiteiten georganiseerd die de expositie een breder imago geven. In meerdere zalen, waaronder in de Opera van Rennes, zal één van de twee opera’s worden opgevoerd: “La princesse jaune” of “Madame Butterfly, Madame Chrysanthème”. Ook zijn er culturele activiteiten te vinden in de musea, tientallen bibliotheken en de Chambres Libres in Rennes. Meer info: www.bretagne-japon2012.fr

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.