Actie voor duurzaam reizen

Actie voor duurzaam reizen 9

Een biogas-installatie kan het leven van deze mensen aanzienlijk vergemakkelijken.


Reisorganisatie Sawadee en ontwikkelingsorganisatie Hivos zijn een samenwerking gestart voor een duurzamere wereld. Sawadee vraagt haar klanten bij boeking € 10,- te doneren aan het Iconic Island Initiative van Hivos en doneert zelf ook een bedrag van € 5000,-. Met het Iconic Island Sumba in Indonesië wil Hivos laten zien dat armoedebestrijding én 100% duurzame energie elkaar kunnen versterken.

Op Sumba wonen 650.000 mensen die grotendeels in armoede leven. Zij hebben nauwelijks tot geen beschikking over gas en elektriciteit. Koken doen veel mensen op houtvuur: duur, ongezond en slecht voor het milieu. De donaties die via Sawadee Reizen binnenkomen worden daarom besteed aan de bouw van biogasinstallaties. Die maken het mogelijk voor Sumbanezen om te koken en hun woningen te verlichten door middel van biogas, afkomstig van de mest van hun eigen vee. Ook bespaart biogas hen geld, omdat ze geen brandhout of petroleum hoeven te kopen. “Een biogasinstallatie maakt een enorm verschil. Vrouwen hoeven niet meer in de rook te koken, kinderen hoeven minder hout te halen en kunnen ’s avond bij het licht van een biogas lamp huiswerk maken,” zegt Eco Matser, klimaatspecialist bij Hivos.

Een biogasinstallatie voor één gezin kost €1.000,-. Sawadee Reizen doneert bij de start van de samenwerking twee biogasinstallaties en legt bij elke biogasinstallatie die mogelijk wordt gemaakt door haar klanten €100,- bij. “Sawadee doet graag iets terug voor de mensen en landen die wij bezoeken. Wij hebben dit unieke project uitgekozen om actief te ondersteunen omdat wij vinden dat reizen en duurzaamheid hand in hand moeten gaan.” Aldus Floris Fluitsma, directeur Sawadee Reizen.

In juni 2012 reist een team van vijf ontdekkingsreizigers tien dagen naar Sumba. Deze avonturiers doen live verslag vanuit Sumba over het leven met en zonder toegang tot energie. Vier expeditieleden worden via een Facebookactie geselecteerd door Hivos. Omdat Sawadee haar klanten de kans wil geven om zelf te zien wat er met de donaties gebeurt, komt het vijfde expeditielid via Sawadee Reizen. Iedereen die voor 31 maart 2012 een reis boekt en doneert, maakt daarom kans om mee te gaan naar Sumba. De kosten van het 5e expeditielid worden betaald door Sawadee Reizen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.