Al 400 jaar een band met Turkije

Een van de werken die te zien is.


In 2012 staat de 400 jaar lange relatie tussen Nederland en Turkije centraal tijdens een expositie in Den Haag. De Turkse ambassadeur, Ugur Dogan, opent 22 maart de tentoonstelling “De Prins en de Pasja, 400 jaar Nederland -Turkije” in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke tentoonstellingsruimte van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. Het was in 1612 de Nederlandse diplomaat Cornelis Haga die van de Turkse sultan Ahmed I het recht verkreeg om onder Nederlandse vlag handel te drijven in het Ottomaanse Rijk, vastgelegd in een zogenaamde ‘ahitname’. Dit prachtig versierde document en vele andere unieke documenten uit de collectie van het Nationaal Archief zijn te bewonderen in de tentoonstelling De Prins en de Pasja.

Het document dat de Turkse Sultan ondertekende en aan de Nederlandse ambassadeur meegaf, wordt in het Turks ahitname genoemd. Een ahitname was een eenzijdige verklaring van de Turkse sultan, waarmee hij Nederland vrije handel en een vergunning voor vestiging toekende. Deze privileges kregen alleen niet-moslimlanden die een vriendelijke relatie met de sultan onderhielden. Daarmee kwam Nederland in een select gezelschap van drie andere landen met deze privileges: Frankrijk, Engeland en Venetië.

Naast de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief de komende maanden diverse lezingen, activiteiten en een debat over de invloed van Nederland op jonge Turkse Nederlanders. Hierbij zullen o.a. politica Nebahat Albayrak en auteur Sevtap Baycili aanschuiven. Osmaans-Turks deskundige dr. Jan Schmidt en historisch onderzoeker drs. Mehmet Tütüncü geven een lezing. Een compleet overzicht van de programmering is te lezen op www.gahetna.nl.

De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Direct naast Den Haag CS. Voor openingstijden en overige informatie, ga naar www.deverdiepingvannederland.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.