Avontuurlijk kamperen in Noorwegen

Avontuurlijk kamperen in Noorwegen 9

Vrijwel overal je tentje opslaan kan in Noorwegen. Foto: Visit Norway

Overal in de Noorse natuur kunt u in principe uw tent vrij neerzetten, dat heet ‘Allemansrecht’. Van Kaap Lindesnes, het zuidelijkste punt van Noorwegen, tot aan de befaamde Noordkaap meet Noorwegen 2518 kilometer. Ruimte genoeg om je tent neer te zetten. Enkele spelregels: niet op gecultiveerd terrein gaan staan (of u moet toestemming hebben van de eigenaar) of dicht bij een woonhuis. Wees zuinig op de natuur. Van 15 april tot 15 september is open vuur verboden. Een eigen plekje, ergens in Noorwegen. Noorwegen kan een verrassende zonbestemming zijn met een middernachtzon die, zeker boven de poolcirkel, 24 uur per dag kan schijnen. Maar overal in Noorwegen zijn ook campings te vinden, vaak op de mooiste plekjes.

Hier onder suggesties voor avontuurlijke kampeermogelijkheden dankzij Visit Norway:

  • Apart overnachten? Antwoord: Preikestolen Basecamp. Slapen in boomhutten die door loopbruggen met elkaar zijn verbonden. Dromen in een hut op een rotsrichel hoog tegen de bergwand. Dutten in een hangmat direct aan het water. Vergeet niet om de wandeling naar de Preikestolen te maken.
  • Sande Camping is prachtig gesitueerd aan het Loenvatn, een langgerekt meer. In de verte lonken de gletsjers. Bijvoorbeeld de Kjenndalsbreen. Spannend is een gletsjerwandeling o.l.v. een gids over de Bødalsbreen. Nog meer avontuur? Wandel naar de top van de Skåla, naar 1848 meter hoog. Fjordrafting op de Nordfjord. Skiën in het Stryn Sommarski Senter.
  • Vanaf Storøya camping in Skjåk is het niet ver naar Galdhøpiggen, de hoogste berg van Noorwegen. U kunt o.l.v. een gids een bergwandeling naar de top maken. Een rit over weg nummer 55, de route over de Sognefjell, is ook een aanrader. Zelfs ’s zomers ziet u hier nog meters hoge sneeuwwanden langs de weg. De vergezichten op de besneeuwde bergtoppen van Jotunheimen zijn adembenemend. Ook een uitstapje naar de befaamde Geirangerfjord behoort tot de mogelijkheden.
  • Het Gudbrandsdal wordt bezongen in de boeken van de Noorse schrijfster Sigrid Undset. Faksfall camping, in de buurt van Dombås, is idyllisch gelegen aan de rivier de Lågen. De camping ligt bij een boerderij, zo kunt u ook het boerenleven ervaren. Fantastisch wandelen kunt u in het berggebied van Rondane. Verder is een tocht met de trein over de Raumabanen naar de fjordplaats Åndalsnes ook een aanrader.
  • Camping Johnsgård in Sømådalen is een ideaal uitgangspunt voor kanoën, rafting en wandelen. En voor een kennismaking met het Femund Nationaal Park en het aloude mijnstadje Røros.
  • Enkele kilometers ten noorden van Evje vindt u Oddestemmen Camping. Een kleine, rustige camping waar eigenaar Jarl al jarenlang natuursteen bewerkt tot sieraden. Zelf natuursteen en mineralen zoeken? Dat kan vlakbij de camping. En ’s avonds op elandensafari.
  • Fjordcamp Kråkberget – Straumsjøen ligt op Langøya, één van de eilanden van Vesterålen. Als de hemel helder is, kunt u hier ongestoord genieten van de middernachtzon. Maar er is meer. Vanuit Stø kunt u de oceaan op voor een walvissafari (mei tot september). U kunt eiland hoppen met diverse ferry’s of een wandeling maken langs de oceaankust van Nyksund naar Stø.
  • Alta River Camping in het hoge noorden is een prachtig uitgangspunt voor een trip naar de Noordkaap, maar ook voor een kennismaking met de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Noord Noorwegen. Verder is de indrukwekkende Alta canyon een must om te gaan bekijken. En lekkerbekken moeten zeker eens proeven van de vers gevangen zalm.
  • Wilt u een keer iets anders? Ga voor glamping – glamour kamperen. Oftewel overnachten in een luxueuze tent. Dat kan bijvoorbeeld bij Prestfoss in Sigdal in Telemark. Daar staan twee yurts (tenten uit Mongolië) die voorzien zijn van alle comfort.

 

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.