Fietsen langs Belgische folklore


Vreemd, dier-onvriendelijk, eeuwenoud maar toch nog springlevend. Zo zou je het gansrijden in de Antwerpse poldergemeenten kunnen noemen. In de carnavalsperiode halen de gansrijders van Hoevenen, Stabroek, Berendrecht, Zandvliet, Lillo-Fort en Ekeren hun paard van stal en trekken een kleurrijk pak aan. Wie slaagt er in om de kop van een (dode) gans af te rukken en zich achtereenvolgens tot koning en keizer van de polder te laten kronen?

De vernieuwde Gansrijdersoute helpt je de Antwerpse polder en het grensgebied met Nederland verkennen. Vooral tussen Zandvliet en Ossendrecht (NL) geniet je van een gaaf, weids polderlandschap. Het Reigersbos in Berendrecht, de Antitankgracht in Stabroek en het Mastenbos in Kapellen serveren nog meer fraai groen. Andere mogelijke haltes vormen het graf van schilder Nicaise De Keyser, kasteel Ravenhof in Stabroek en de opmerkelijke joodse begraafplaatsen in Putte (NL).

De Gansrijdersroute is 46 kilometer lang. De lus rond Putte bedraagt 20 km, die rond Berendrecht en Zandvliet 26 km.
De bewegwijzering gebeurt met witte, zeshoekige bordjes met rode tekst. Sporthal De Polder in Berendrecht en kasteel Ravenhof in Stabroek vormen prima vertrekpunten.

De gratis flyer ‘Gansrijdersroute’ is verkrijgbaar bij de twee infokantoren van Antwerpen Toerisme & Congres (Grote Markt 13 en Centraal Station, Koningin Astridplein), het districtshuis Berendrecht/Zandvliet/Lillo in Berendrecht en het gemeentehuis van Stabroek. De flyer downloaden kan ook via www.toerismeprovincienantwerpen.be.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.