Klassieke werken in Institut Néerlandais

Klassieke werken in Institut Néerlandais 9
De schilderijen uit de Collectie Frits Lugt – Fondation Custodia verlaten van t/m 27 mei hun “hôtel particulier” om voor het eerst als ensemble tentoongesteld te worden in het Institut Néerlandais. De kunstschatten uit de Collectie Frits Lugt, die in de beslotenheid van de salons van het hôtel Turgot bewaard worden, zijn slechts zelden aan het publiek getoond. Daarom is deze tentoonstelling Un Univers intime een unieke gelegenheid om deze beroemde collectie (met o.a. schilderijen van Berchem, Saenredam, Maes, Teniers, Guardi, Largillière, Isabey, Bonington etc.) te leren kennen, een verzameling die de afgelopen twee jaar nog met een honderdtal werken is uitgebreid. De tentoonstelling bevat een selectie van 115 schilderijen, belangrijke werken uit de Hollandse Gouden Eeuw, maar ook Vlaamse, Italiaanse, Franse en Deense werken die in de afgelopen honderd jaar met passie en talent zijn verzameld.

De schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw zijn ongetwijfeld de meest befaamde werken van de Collectie Frits Lugt – Fondation Custodia. Alle genres zijn in de verzameling vertegenwoordigd: van landschap tot portret, van stilleven tot kerkinterieur, van historie- tot genrestuk. Twee prachtige nieuwe aanwinsten vullen bovendien de late 17de eeuw aan: het elegante portret van een goudgelokt meisje door Nicolaes Maes (1634-1693) en Samson en Dalila van Adriaen van der Werff (1659-1722), beiden schilders met een grote internationale reputatie.

In 2010 is de Collectie Frits Lugt verrijkt met bijna zestig olieverfschetsen op papier, dankzij het legaat van de voormalige directeur van de Fondation Custodia, Carlos van Hasselt (1929-2009). Deze groep, met smaak en intuïtie bijeengebracht, vindt als vanzelfsprekend zijn plaats in de verzameling, in het bijzonder te midden van de Franse en Deense negentiende-eeuwse landschapstekeningen (waarvan de Fondation Custodia de belangrijkste collectie buiten Denemarken bezit). Dankzij een actief aankoopbeleid in 2010 en 2011 is deze collectie olieverfschetsen uitgebreid en de kwaliteit en de samenhang ervan vergroot.

Frits Lugt (1884-1970) en zijn opvolgers hebben zich niet beperkt tot het verzamelen van noordelijke meesters alleen. Deze tentoonstelling biedt de bezoeker tevens de gelegenheid een meesterwerk van de Venetiaanse schilder Francesco Guardi (1712-1792) te ontdekken, of één van de zelfportretten van de beroemde Sophonisba Anguissola (ca. 1535-1625). Naast de stillevens van de Italianen Paolo Porpora (1617 -1673) en Cristoforo Munari (1667-1720) hangen er werken van de Franse schilders Jacques Linard (ca. 1600-1645) en Nicolas de Largillière (1656-1746).

De Zilveren Eeuw, zoals de Hollandse 18de eeuw genoemd wordt, is nauwelijks bekend in Frankrijk. Het Institut Néerlandais en de Fondation Custodia zijn daarom trots landschappen en stadsgezichten van schilders als Jan ten Compe (1713-1761) en Hendrik Pothoven (1725/1728-1807) aan het publiek te kunnen tonen. Evenals hun Deense en Franse collega’s reisden in het begin van de 19de eeuw veel Hollandse schilders naar Italië, aangemoedigd door de Prix de Rome die door Lodewijk Napoleon, broer van de keizer en koning van Holland, was ingesteld.

Speciaal ter gelegenheid van deze tentoonstelling is een website gemaakt waarop alle schilderijen zijn weergegeven. http://www.fondationcustodia.fr/ununiversintime

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.